Numbnosed in New York

Tänk vad 85 procents luftfuktighet kan göra. Snöhärdade svenska vikingar i NYC fryser som små barn och går mest och snyter sig i lovikkavantarna. Men en vecka i julpyntets Eldorado är en stor upplevelse även om allt, från vin till Starbucks pepparkaks-latte, luktar lite mindre.

Ostron och LeflaiveTa bara The Oyster Bar på Grand Central. T-centralen har en del att lära sig: där finns exempelvis inte 31 sorters ostron på menyn, plus tre olika råa musslor och sjöborre att ätas med sked. Herregud, som skaldjursälskare vet man inte om man ska jubla, knäböja vördnadsfullt eller skjuta sig i huvudet. Vi går loss på ostrontallrikar (serverade med McDonaldspapperskopp med ketchup mitt bland mollusker på isbädd) och säsongsenliga pilgrimsmusslor och kan inte begripa varför man ska äta någon annanstans än här.

Olivier Leflaive brukar vara pålitlig när man vill ha gott vin från Bourgogne men ändå ha råd med mat också. Men hans chablis har vi inte testat, och upptäcker en Leflaivestämplad Fourchaume Premier Cru från 2002 till attraktivt pris. Doften är ganska liten, med gula äpplen – och en oväntad smörad planka rakt över näsan. Jag trodde faktiskt inte att Leflaive skulle ta med sig fatjäsning och alla bâtonnagestängerna norrut från Montrachet, och det är inte så här jag vill ha min chablis. Syran finns där, men kommer lite på efterkälken även om balansen är okej. Egentligen är vinet inte så dumt, men fel valt till maten. Jag är nog extra kritisk eftersom jag vill ha så mycket stål och krita det bara går till pinfärska skaldjur. Mineraler som möter mineraler på det viset kan få mig att dregla. Det är ju därför chablis är defaultvalet till ostron.

På mysiga jazzklubben Smoke på Broadway fick vi sjukt bra livejazz till heta musslor och passade på att dricka ung pinot gris från Oregons omsusade Willamette Valley. Onödigt sött med toner av päronsoda och ganska snabbt glömt. Chardonnay 2005 från Hayman & Hill i Russian River Valley dracks på ”franska” Rue 57 till lättstekt tonfisk med bok choy, obegripligt überstarkt wasabi-potatismos och – jag skojar inte – ett kvartskilo sån där syltad ingefära som man får till sushi. 80-talets California cuisine gone haywire… Jag köper inte alltid schablonerna om le goût américain, men hos Hayman & Hill finns hela paketet från restsocker till tropiska frukter, rostade fat och syra på sparlåga. Nja.

I övrigt blev det mycket asiatiskt eller old school-amerikanskt som mest fick gå med öl. Godast, det vill säga dött lopp med skaldjursfrossan, var The Fatty Crab: Kanonsnyggt balanserade smaker med fötterna i Malaysia men fingertopparna i New York. Vattenmelonsalladen med lime, ingefära, koriander, vårlök och stora bitar fett fläsk som fått ett dygn i ugnen var sublim. Jag ger mig inte förrän jag har plankat den.

*

Praeterea censeo att alla vinnördar under monopolets vingar bör få frossa loss i New Yorks vinbutiker en gång om året. Ögonen tindrar fortfarande. Mmm.

//anders

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Numbnosed in New York”

  1. Frankofilen Says:

    Välkomna hem! Låter underbart, men skönt att ha dig tillbaka i bloggosfären. Angående amerikansk smak så brukar jag också hamna i försvarsläge…man skall inte generalisera och allt det där, men ketchup i McDonalds-kopp till ostron tar priset. Smakhandikappade vulgära rödnackade sockerjunkies är vad de är, hela bunten. Sluta genast exportera europeiska viner dit, tack, även en överekad Leflaivechablis är pärlor för svin ;-)
    Jag gissar att väskorna var tyngre på hemresan än utresan? Köpt något kul?

  2. anders Says:

    Man tackar för välkomnandet. Vi skrattade högt åt ketchupen… Ostron/skaldjursmenyn slog allt jag sett, ingenstans i Frankrike eller annorstädes har jag varit med om dess like – och så får man ketchup i pappbehållare mitt i. Obetalbart. Men det var en fantastisk vecka, och jag som har bott i USA i flera vändor blir hemskt nostalgisk även av det översockrade.

    Jo, det blev rätt tungt. Roligast kanske några flaskor av Aldo Conternos Il Favot 2003, den som han missbedömde och deklasserade till Favot för att efter några månader plocka ur barriquerna och sedan behandla som riktig Barolo. 50 dollar = 320 spänn… Conternofantastens dröm.


Lämna en kommentar