2004 La Spinetta Bionzo vs 2005 Ridge Geyserville

Nu ska det avgöras: Finns det gemensamma drag i vinerna från La Spinetta och Ridge? Jag associerar alltid till den ena när jag dricker den andra, men spricker den romantiska idén under laboratorielampan? Det här är en parallell jag borde ha hällt för länge sedan.

La Spinettas Bionzobarbera från 2004 var vansinnigt charmig i fjol, både på Creutzgatan och hos spinettorna i Castagnole. Nu är den fortfarande mörkt lilaröd, men börjar få tydliga mognadsdrag i färgen. Näsan är så lätt att känna igen, med sina svarta vinbär – marmelad och sommarfräsch buske – och fatiga övertoner av bittermandel och barberanagellack. Den är lika yppig som sist, med mörka mogna körsbär, örtiga kryddor och en söt fikonsky. Doften har egentligen inte skiftat så mycket, möjligen fått ett lite äldre stråk, som förra säsongens syltkrukor, och hallonparfymen har lagt sig.

Geyserville är något så ovanligt som en zin med lagringskrav, och nollfemman är förstås inte klar än. Men de brukar ha en babycharm som lockar till barnamord, och dessutom vill jag ta tempen på den här för att veta hur jag ska hantera syskonen. Doften är, så klart, mycket yngre än italienarens – men de har absolut mycket gemensamt, framför allt i krysset mellan likörtonad spetsfrukt och kryddig ek. Geyservilles lufttorkade fat känns lite mer vaniljtonade mot Bionzons aromatiska profil. Björnbär, blåbär och moreller ger tydlig Ridgekänsla. Och så mjölkchoklad och några droppar likör.

Barberan känns saftig och duktigt syrlig i munnen, vilket förstärks av att frukten har börjat glesna. Mognare drag tar också plats på fruktmosets bekostnad; löv, tobak, tomatplanta. Det är ont om tanniner och huvudintrycket är att vinet inte riktigt har strukturen för lagring. Det var godare i fjol, med slösande rika och högextraherade körsbär och vinbär. Nämnde jag lakrits?

I andra glaset visar Geyserville upp snyggt fokus utan syltboja om foten. Rik frukt är rätt ord, med björnbärsmarmelad och cassis toppat med en snygg pepprighet. Balansen är bra och strukturen ganska fast. Det är uppenbart varför jag gillar Geyserville med mer ålder under korken, när frukten blivit mer dekadent. Visst är den god i dag, men känns som en puppa som en dag får vingar, färger och mönster. 2005 är fyrtionde årgången av zinblandningen, som har 17 procent carignan från 120-åriga stockar och en skvätt petite sirah – ovanligt lite den här gången, eftersom zinfandelfaten hade så ovanligt kraftiga tanniner – och både Paul Draper och recensenterna har verkat mycket nöjda.

Lillebror har inte bara tagit med sig hela familjen, utan hjortfileter också, och dessutom en påse gigantiska kycklingklubbor från pappas prisbelönta uppfödargranne Mowitz i Åkerström. Kanske är det köttet som får vågskålen att tippa över åt Bionzos håll den här gången. Kanske är det syrorna. Kanske, å andra sidan, favoriserar jag bara Italien som vanligt. Och 2005 Geyserville med tre år till på nacken kommer att vara ett strålande vin. Bionzo växer efter hand, luckorna tätas, men nog är det sista valsen och årsbarnet från Gallina-läget hemma ska drickas upp asap.

Det känns i alla fall skönt att alla korsassociationer mellan de här båda producenterna inte bara var hjärnspöken.

//anders

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “2004 La Spinetta Bionzo vs 2005 Ridge Geyserville”


  1. En lysande idé att para ihop de här två! Vi har haft precis samma associatoner så det var verkligen skönt att få det hela utrett… och tiden jobbar helt klart i motsatt riktning för de här vinerna. Vi har en Gallina med i bagaget – resten lever också farligt….

  2. anders Says:

    Vetenskapen hade nog haft synpunkter på självsuggestionen i experimentet, men jag tyckte att likheterna satt som en smäck. Upprepa gärna i kontrollsyfte!

    Det kändes rätt tydligt att Bionzon behöver sin ungdomskraft för att vara som allra bäst. Jag hade hoppats att den skulle bete sig som Bricco dell’Uccellone och bara djupna och bli fet och dekadent, men å andra sidan är kanske inte 2004 ett sådant år heller; indiansommaren kom väl när man redan hade skördat barbera.


  3. Nej, vi får nog dra slutsatsen att Spinettas barberor är lite som badleksaker, de är bäst när de är nypumpade…

  4. anders Says:

    :)

  5. claes Says:

    Tack för denna intressanta och välkomna jämförelse.

    Jag är inte vansinnigt väl bevandrad inom ämnet Spinettas Barberor. Har inte tyckt att det varit dags att öppna de jag har ännnu ännu. (Helt fel tänkt, verkar det). Men intrycken från deras Langhe Nebbiolo var ju solklart solmoget fruktiga på samma sätt som riktigt ung Ridge-zin är, innan åldern börjar ge den för Ridge så härliga balansen som till och med kan dra iväg åt fruktig Bordeaux med åren.

  6. anders Says:

    De gustibus och så vidare, du vet, Claes. Kan mycket väl hända att du gillar dem i en annan fas än jag och FV. Men det är klart, 2004 börjar bli rätt gammalt för ganska mycket barbera. Har du många är det nog dags att smaka av.

    Håller helt med om balansakten hos äldre Ridgeviner, kanske alldeles särskilt Geyserville.

    (Allt via telefonens GPRS i havsbandet – en grundkurs i stoicism…)

  7. Dansk i 08 Says:

    En fråga: värfor dricka Bionzo/Galina til 315 SEK, när man kan få the real stuff Seghesio för 169 SEK….har som tur är blot 1 fl Galina tilbaka…kommar upp mod Seghesio’ Old Wine (den röda) och Home Ranch (den grönne), när semestern/grillen börjar…

  8. anders Says:

    Fast Bionzo ´04 i fjol gav mer njutning än jag någonsin fått av Seghesio. Även när det är fullpackat med likörfrukt tycker jag att syrorna i barberan gör italienaren trevligare i munnen. Fast den fick gärna kosta lite mindre, ja…


  9. […] d’Alba Gallina Nödslaktad noshörning i dag. Jämngamla systerbarberan Bionzo visade häromveckan lite för många tecken på en snar framtid som trött pensionär, när hennes hela raison […]


  10. […] som skrivit om Ridge Geyserville 2005 är Wine Punk , Nettare e gioia, Vintresserad och Finare […]


Lämna en kommentar