I Artemis trädgård

Förträffligt litet djur, den där älgen.

Men dubbelplusförträfflig, den där vännen nedåt Medborgarplatsen som inte bara skaffar hem den, utan kokar den långsamt i mycket vin och smakfulla vätskor och toppar med både trattkantareller och grädde, och bjuder oss på när barnen har somnat. Och jag kan nog koka älg så att den blir god, men plocka fram egenodlade jordärtsskockor, palsternackor och svartrötter ur skafferiet att ugnsrosta till, det är många långa mil bortom min horisont.

Hemodlade svartrötter. Ni hör ju själva. Jesus.

Då är man glad att man har en sån där dag när prickskyttet sitter på millimetern. Siktet är som bekant lite grovt och det brukar vara riktigt svårt att pricka precis rätt, men den här gången skjuter jag ned Jamets Côte-Rôtie 2003 med grym precision när den flyger förbi i garderoben. För den är så satans god att vi måste ha klippt den smack på toppen av sin levnads bana, inte en dag bredvid.

Här finns allt. Elegant, mogen, kassaskåpstät röd frukt, och sedan kan andra träta om huruvida det smakar mörka hallon eller röda björnbär. Ett överdåd av klassisk Côte-Rôtie; kött, eneträ, örter, stora olivskålen, blandat kallskuret att plocka i nyporna. Flirtiga blomtoner. Och så en galet fin, slank, smeksam munkänsla, och allt känns som att dricka ur gjutjärnsbägare medan man skrapar lite i botten.

Stressade grönsträva nolltretanniner? Ingenstans. Gjutjärnsbägaren är fylld av silke.

Sockerchockad nolltresprit? Ingenstans. 13,5 på etiketten kan faktiskt vara i trakterna av sanningen och oavsett siffran är detta svalt, Brännvin Special-fritt matvin.

Äckligt stuvad nolltrefrukt? Ingenstans. Rent, friskt och sammansmält till balanserad sötmognad.

För fyra år sedan var nog frukten i sliskigaste laget, men när den får mogna ut så här finns det ju inget bättre än Côte-Rôtie. Världens bästa sådana häromdagen må ha varit vassare i protokollet, och jag är glad för att ha haft dem i munnen (okej, jag spottade inte så mycket), men som upplevelse till grytan precis just nu pratar Jamets nolltrea samma språk som giganterna. Kan ha varit årets djupaste stön.

Tack Artemis för de stadiga skyttehänderna, säger vi de mest oförtjänta bland garderobsjägare. Schysst att du slängde med en älg också.

//anders

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “I Artemis trädgård”


 1. Visst är den underbar! Jamets nolltrea alltså. För ett ögonblick trodde vi att det var följande vin som skulle besjungas:

  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=94490&Butik=0&SokStrangar=

  Behornade kreatur och kyska jaktgudinnor där också ;-)

 2. Andreas Says:

  Trevlig läsning, har en -00 och en -05 av Jamet, kanske är läge att rycka korken på den äldre. Vidare så har det avverkats ett antal flaskor Artemis som är ett riktigt bra jänkarvin för sin peng! Kan även rekommendera detta http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=75744&Butik=0&SokStrangar=

  /Andreas

 3. Alf Tumble Says:

  Bra skrivet! 03 rules. Just nu extra bra även i Piemonte.

 4. ThomasJ Says:

  Hej!

  Fy Bubblan vad jag saknar dina skriverier…

  Please come back!

  /Th

  • anders wennerstrand Says:

   Tack snälla söta… Men en nyfödd och en charmtrotsig tvååring abonnerar på all tid och energi just nu. Qui vivra verra.

 5. Anonym Says:

  Även jag saknar skriverierna käre multibegåvade vän! Detta är ju en av mina hemliga (för arbetsgivaren alltså…) bensinstationer där jag tankar lustfyllda tankar och glada leenden när vardagen känns alltför tekniktyngd, tekonologtråkig i allmänhet totalt passionsbefriad…
  Har dock all respekt och förståelse för vad en charmtrotsig tvååring och en nyfödd kan göra med tid, enerig och kreativitet.
  /Toja

 6. Ludvig Says:

  Anders, du kan uttrycka dig bättre än självaste Bengt Frithiofsson. Helt enkelt ren glädje att läsa med bieffekten blir att det vattnas sjukligt mycket i munnen på mig. En sak undrar jag i och med att Bolaget nämns här, har du (eller någon annan här bland kommentarerna?) någon erfarenhet av att köpa på nätet, eller importera vin? Blir extremt tacksam för svar!

 7. Frankofilen Says:

  Alltså för helvete, Anders. Läste nyss din B-C-post igen och fastande i andra poster. En kolumn i LG är inte samma sak. Inte heller 140 tecken på Twitter. Släpp sargen. Drop a post. Do your shit. Skjut från höften. Saknar dig i bloggosfären så det gör ont.

 8. anders wennerstrand Says:

  Tack för egoboosten. Vänta bara tills vi börjar bygga vårt imperium, då jävlar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: