1993 Zilliken Saarburger Rausch Spätlese

Rieslingexpressen tuffar vidare. Den här gången är det femtonårig spätlese som dyker upp i mellansläppet och skriker på smakprov. Jag älskar att kunna dricka fullmogna viner direkt från hyllan, och ska man jobba klockan sex morgonen efter skadar det inte om det står 7,5 % vol på etiketten. Och köper man ost slipper man laga mat, vet ni.

Zilliken, med förledet Forstmeister Geltz efter farfar som var skogsmästare åt den preussiske kungen, hör hemma i Saarburg, vid Saar (duh…), och producerar hela paketet: Från vardagskabinett till små dyra flaskor som får extra lång guldfolie på halsen och 98 poäng av Gault-Millau. Och den bästa gården ska vara just Rausch, som ligger inne i Saarburg på echtdeutsches vis.

Vinet är tungt och oljigt i glaset, med en hel del grönt kvar. Det öppnar med fullmogen rieslingdoft, mättad med petroleum och en del mineral – men sedan går det mest utför. Frukten är sött persikotonad men förskrämt liten, och leder sekundsnabbt till det dammiga och dävna gamla pappersarkivet. Onda aningar vaknar. Minnet av den genomblöta korken också. Vade retro, satana…

Syrorna är aggressiva trots åldern, vilket är okej i mitt hus om de har frukt att luta sig mot. Här finns mest kartiga äpplen och lite lime och litchie bredvid en medelstor sötma, men det är rätt tomt i mitten. Gummitonad bensin svävar ovanpå, men det hjälper inte. Eftersmaken är besk och kort, dammig och lite oren. Inte uppenbart defekt, men man anar en uppväxt som gått lite snett; ni vet, destruktiva miljöer, tidig folkölsdebut och så vidare.

Gammal riesling är alltid lite tysk roulette, men en kula i tinningen lär vara onyttigt även om man är beredd på risken. Tur att munster och tomme de Savoie är gott ändå.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “1993 Zilliken Saarburger Rausch Spätlese”

 1. Frankofilen Says:

  Trist. Var flaskan defekt eller kan man extrapolera till hela partiet tro? Rysk roulette i all ära, men finns det sex kulor i magasinet är det ju än tråkigare.

  Slank den här ned i korgen efter att vi skiljts åt häromdagen förresten? Blev det någon Massolino också? ;-)

 2. Thomas Says:

  Yikes. Åtminstone en av de flaskor jag köpte varförbryllande klibbig. Kombinerat med ovan låter det ju inte lovande.

 3. anders Says:

  Inte så tydligt defekt att jag känner att den går att lämna tillbaka, även om man får säga att Systembolaget sällan tjafsar med reklamationer. Den pappriga känslan kan vara lite TCA, men det kändes mest som att den fått en trist resa mot 15-årsdagen. Ibland blir man så tveksam om vad man hittar… Jag gissar att det finns godare flaskor i hyllorna.

  Japp, jag kunde inte hålla fingrarna borta när det bjöds färdiglagrat. Och jag gissade att Massolino skulle finnas kvar ett tag och tog det som intäkt för att vela ett tag till ;-)

 4. anders Says:

  Thomas, beklagar att din kommentar inte syns förrän nu. Den fastnade i spamkön som jag i princip aldrig tittar i, för där ligger bara enorma länksamlingar till rysk porr.

  Min var också duktigt kladdig under folien. Har du hunnit testa?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: