2005 Melville Estate Chardonnay

Kan en chardonnay med över 15 procent alkohol vara fräsch, balanserad och matvänlig? Visst. Fråga Greg Brewer. Och den som inte vill spendera en halvsnabel på hans vingårdschardonnayer under Brewer-Clifton-etiketten köper Melville, där den forne franskläraren och musikern bestämmer i 2005 Melville Chardkällaren. Fast mest i vingården, om man får tro honom själv.

Det är först uppåt rumstemperatur som Melville Estate börjar lida av sin alkoholhalt, och det provet ska egentligen inga vita viner behöva utstå. Annars famlar jag efter en motsvarighet till det utmärkta begreppet brightness: Såväl fräschör som höga, ljusa toner och en pigg känsla ryms i ordet, motsatsen till klumpigt och murrigt.

Ugnsbakade äpplen samsas med en antydan till päron, någon rolig fruktton som får mig att tänka på kvittenmarmelad, och attraktivt steniga mineraldrag. Dessutom chardonnaynötter och fin blommiga sommartoner. Ektonerna är väl integrerade och påminner lite om pepparkaksbak: Smält smör blandat med farinsocker och lite kryddor. Bara tio procent ny fransk ek, läser jag, och lagring på jästfällningen men utan att röra upp den.

Vinet spritter av syra i munnen, både citroner och lime, och väl avvägda smörtoner hittar sin plats bland den gyllene frukten. Här finns definitivt syror som har gömt sig undan malolaktisk jäsning. Det är inte självklart att plocka ut den här om man smyger in den bland tunga bourgogner, även om nästan alla komponenter är mer intensiva. Fransmännen kan väl bara drömma om att plocka så här mogna druvor.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “2005 Melville Estate Chardonnay”

 1. Claes Says:

  Härligt…….!
  Frågan om vinet till kvällens bröllopsdagsmiddag löstes lätt av din målande beskrivning av detta vin. Vi har ju träffat Greg Brewer på Divine och beundrat hans Pinoter så varför vi inte provat Melville Chardonnay tidiagre går över mitt förstånd. Doften är först lite egensinnikt och rik på smaker som verkar totalt integrerade med doften av den färska svenska hummern till förrätten. Piggvaren, pepparroten, det skirade smöret, allt harmonierade till 100+% med den mättade, jordiga och så fantastisk syrastödda smaken.

  Tack!

 2. anders Says:

  Vad kul! Grattis på bröllopsdagen och till den lyckade middagen.

  Visst är det läckert att ett vitt som klockar in på 15,3 procent kan vara så bra till mat? Har du förresten provat Brewer-Cliftons olika chardonnayer? Samma stil, men ännu bättre; framför allt mer personlighet.

 3. Claes Says:

  Jo, ett par Brewer & Cliftons chardonnayer har testats tidigare. Seasmoke och Sweeney. Fantastiskt bra. Däremot kom jag mig aldrig för att beställa några och när nu Melvillen fanns över disk på Regeringsgatan var det ju ett bra val.
  Hur man lyckats baka in en alkoholhalt på drygt 15% som integrerats så väl i vinets övriga framträden är verkligen imponerande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: