2005 Beaune du Château

Tänk om all bourgogne under 200 spänn kunde vara så här bra. Och tänk om all mat och allt vin lyfte varandra lika högt som 2005 Beaune du Château och kalvlever anglais. Lätthalstrade mjälla unga skivor med gräddig rödvinssås, krispig bacon och kapris… Smaken dröjer kvar som rodnaden över Västerbron.2005 Beaune du Château större 2

Stjärnorna stod tydligen i givakt även för Bouchards gamla trotjänare det förtrollade året 2005. Doften är intensiv och tät, och mer än lite kryddig med generös men skicklig fatprofil. Mogna vildhallon ger en tydlig fruktkärna, och visst, någon jordgubbe också. Under kryddlagret väntar skogstoner, några multnande löv och härligt animaliska köttiga drag, toppat med en nypa lakrits.

Smaken är slank, kanske inte hegelianskt komplex, men välbalanserad, kryddig och matvänligheten själv. Vinet är helt tillgängligt med tydliga drag, men jag undrar om det ändå inte går att lagra fram lite mer njutning ur det. Fruktsötman i doften har inte vuxit ända ut i kanterna på smaken än, och lite extra fatsmör kan behöva sjunka in. Jag vågar i alla fall testa, trots Systembolagets korta bäst före-datum.

Men det var ett tag sedan ett vin överraskade så här positivt. Det är sånt som lyfter kulna marskvällar.

//anders

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “2005 Beaune du Château”

  1. Frankofilen Says:

    Roligt att höra – själv tyckte jag det väl var väl enkelt och lite knutet runt lucia. Fast mina smaklökar brukar å andra sidan inte stå i givakt för den här blandningen. Måste ge den en ny chans vad det lider…

  2. anders Says:

    Knutet kände jag inte att det var i den här flaskan, även om jag (till skillnad från SB, då) också känner för lite lagring. Men enkelt är det väl, när vi pratar bourgogne. Å andra sidan känns det gediget över sin prislapp. Kalvlever anglais rekommenderas varmt om du gör ett försök till ;-)

  3. Frankofilen Says:

    Det där låter som en drömmatchning. Dessutom har vi aldrig lagat rätten, och sådant är ju alltid kul. Det blir självklart nya försök, så många vars smaklökar jag litar på gör tummen upp med besked.


  4. […] vinare har tidiagre skrivit om Beaune du Château Premier Cru här och här, Nettare e gioia här, Johan P mat och vin här och jag själv har tidigare druckit och skrivit om en tidigare årgång; […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s