2005 Georg Breuer Terra Montosa

Ibland är det så enkelt. Jag får fredagkväll på torsdag eftermiddag, efter att ha jobbat tiotimmarspass från klockan sex på morgonen hela veckan. Tomt på Vinbaren, en avgrundsdjup läderfåtölj, Ane Brun i högtalarna, en nästan meditativ, filmiskt fulsnygg stillhet i det disiga halvljuset. Och tysk trollkarl på glas. Låt det regna.

2005 Terra Montosa har en underbar doft, även för den som inte är i samma behov av tröst. Djup och tät, med sommarkaprifol, varm krydda, mineral, citrus och honung. Till och med lite båtmotor i ackordet redan.

En enda klunk i munnen, och jag vänder ryggen åt den suddigt järngrå Slussen och känner ilningarna längs huden. Smaken är ett litet under av balans. Rik men återhållen fruktighet, citrondoppade äppleskivor, lite fruktsoda, slankt och klingande rent med alerta syror och en liten aptitretande jordig beska. Så lättdrucket, inte alltför krävande – och så vansinnigt välgjort.

Bara riesling kan ge viner som andas drypande sötma utan att vara det minsta söta. Terra Montosa är Breuers ”andravin”, med bortvalda druvor från de gårdar i Rüdesheim och Rauenthal som står för husets magnifika vingårdsrieslingar. Om bara all världens rimligt prissatta andraviner vore så in i den januariprövade märgen tillfredsställande.

//anders

Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “2005 Georg Breuer Terra Montosa”


 1. Det här måste väl vara Breuers perfekta kompromiss mellan pris och kvalitet. Vi kan känna smaken rakt genom orden… och varför släpptes det aldrig på SB?

 2. anders Says:

  Obegripligt. Det blir inte bättre i den här prisklassen; motsvarigheten till TM hos nära nog alla andra är ljusår sämre. Har ni smakat på 2005?

  Gjorde ni förresten någon privatimport? Med tanke på försäljningen mot restauranger borde det inte vara så bökigt. Jag har redan diskuterat en sådan med en kompis i dag.


 3. Tack vare din påminnelse drog vi iväg ett mail till Vinunic idag. Vi kan fortfarande känna en saknad efter ett vin vi inte ens smakat än ;-) Annars har vi köpt tre lådor av resten av 2005orna…


 4. Ok, here’s the deal:

  När det gäller privatimp. lägger vi på en avg., för administration och frakt, som
  är 320:-/artikel. Denna summa delas upp per flaska.
  Vi har ingen begränsning neråt men med avg. kostar t.ex. 1fl. ord.pris + 320:-.
  Ordinarie pris på Terra Montosa är 195:-.
  För 12 flaskor får Ni betala 222:-/flaska.

 5. anders Says:

  Hm. Sex flaskor, följaktligen: 6 x 195 + 320 = 1 490 spänn. Ganska precis 250 kronor flaskan. Helt okej för vad man får, men börjar tappa karaktären av budgetalternativ, kanske, jämfört med exempelvis de 279 vi alla betalade för Berg Roseneck. Å andra sidan nästan ett måste i sommar, och jag har inte hittat någon annan producent vars stil passar mig lika bra som GB. Hm…

  Tack för researchen. Jag trodde att ni redan hade TM 2005-lådor staplade till taket :)


 6. Med tanke på att de kostade 179 kr sist (var det inte 169 för nolltrean?) är det ju inget budgetvin direkt. Men troligen är de nästan i klass med Rottland för 289 kr, och med största sannolikhet bättre än Roseneck. Ser man det så är ju priset försvarbart…

 7. anders Says:

  Ja priset är i allra högsta grad försvarbart, för det är ju (vilket kanske har framgått, jag vet inte :) ) ett underbart vin. Det finns mycket för 250 bagis som inte levererar i närheten av så mycket njutning. Men skuttet från 179 till 250 placerar det i en lite annorlunda mental kategori hos mig, tror jag. Slutsats: Allt är Systembolagets fel, som inte tar in det i hyllorna. Skönt att ha rett ut det…

 8. Frankofilen Says:

  Jag har verkligen ingen stor erfarenhet av Breuers Bergviner, men lär mig gärna mera. Förklara gärna varför TM sannolikt är bättre än Roseneck i samma årgång. Vinner TM på blenden av nedklassificerad druvjuice även från de andra lägena, eller var Roseneck mindre lyckad i sig?
  Hur tusan resonerade egentligen monopolet när de undlät att lansera TM i denna lyckade årgång? De andra kom ju och importören har vinet. Det kan väl knappast ha fallit på undermålig kvalitet enligt någon sorts tveksam panelsmakning? Storebrorsfasoner, låt konsumenterna bestämma istället.


 9. Du är på rätt spår Franko, i och med att ALLA berglägena är med i mixen får man ett vin som ger ett suveränt Breuerskt tvärsnitt med både frukt och mineraler. Roseneck är lite säreget i stilen och i vår smak den minst typiska bergrieslingen, som vi aldrig riktigt fallit pladask för. Syrorna är lite bredare, inte lika exakt fokuserade. Vinet doftar av rosor (förstås) och drar en liten aning åt gewurzhållet. Rottland har ju levererat fint redan under 2007 men Roseneck behöver nog tid. Kolla vår parallellprovning Rottland-Roseneck om du vill…

 10. Henrik Says:

  Frågan är vad importören har gjort för fel?
  Det ligger nära till hands att tro som Anders att det är huvudregeln om SB:s skuld som gäller här, men om importören har vinet kan det väl inte finnas något hinder för att lista det i BS?
  Oavsett att man då möjligen skulle få ta ut ett högre pris än 195:- för att få täckning för inkomstbortfallet för administrativa avgifter och frakt så, vad hindrar Vinunic? Ärdet liksom enklare att hitta ett gäng krögare som förstår vad man får och sedan slippa administration och slikt tjafs?
  För Anders, det framgick med all önskvärd tydlighet att vinet var underbart.
  Hmm, en låda för 222:- styck mitt, eeh, eller om det nu ska vara ett, kungarike för en källare.

 11. Boney Maloney Says:

  ahhh… satt och njöt av TM 2005 nu precis och tänkte snabbt kolla vad som kan ha skrivits om detta lilla underverk.

  Precis:
  Första känslan – öhm, oj är det inte nästan för behagligt
  Andra och pågående känslan – mmmmmmm, för mycket av det goda kan vara helt underbart

  Har visst några till i källaren, köpta i deras lilla krypin-butik i Rüdesheim. Fast det var mycket som var utsålt där, förra sommaren. Kanske var detta en av de lådor som jag hittade liggandes under display-hyllorna på Citi-markt i Flensburg. Ni kan ju ana vilken ”yes”-feeling det gav, att hitta en låda eller två av GB’s verk.

  Njut varje sekund av livets bästa – vem fan tackar dig för att du inte gör det???

  Schöne Grüsse,
  Boney

 12. anders Says:

  Tala bara inte om för amerikanerna att du scorar på Citi-markt i Flensburg, för då lynchar de dig, så svårt som de har att komma över GB-flaskor… Låter som en kul tripp. Synnerligen tilfredsställande vin, det här, och dessutom utvecklas det fort så att man måste springa efter och sörpla. Kika bland de senaste inläggen på bloggen för en uppdatering.

 13. BoneyMaloney Says:

  Fight Winter – Drink Breuer!

  Var nere och hämtade upp en till 2005:a Montosa.

  Efter en första liten klunk hajade jag till igen, över hur underbart det är.
  Sen kände jag på mig att jag nog var så inspirerad sist, att jag gjorde ett inlägg här.
  Jepp – och härmed vill jag återbekräfta mitt stora gillande.

  Fan’ vet om inte vinet har ”gift ihop sig” lite mer. Yummy!

  Boney

 14. anders wennerstrand Says:

  Damn right, gillande. Den här har hängt med under året, lika bra varje gång men ofta oomsjungen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: