Ring inte ut allt det gamla

Ambitiös etikettkonst i all ära. Men man blir lite mjuk i sinnet inför av gamla klassiker som den här. Rak och redig men sirligt vek med tysta ekon av planschtryck och art nouveau, en nostalgisk relik från tiden när A4 inte tog en i närheten av bondvischan kring Barolo.

Man myser och suckar sig tillbaka genom flydda decennier. Sedan lyfter man blicken lite.

Visa mig din etikett, och jag ska säga dig vem du är. Beppe Rinaldi, Citrico för piemontesarna, gamle borgmästarens son i Barolo, är en traditionsbärare, lokalprofil och historieberättare. Hos honom kan man konsten att låta nebbiolon macerera i fred och du får ursäkta att jag inte länkar till någon hemsida. Det var inte Rinaldi som bad om den där A-fyran och andra moderna påfund, för att inte tala om fiberoptik och små franska otyg till tunnor.

Och du får också ursäkta om jag läser in mer av mannen än vad som faktiskt finns i dolcetton. Men det känns väntat att doften packar in ett helvetes uttryck. Sutte man en sommardag vid ett rangligt metallbord och slötittade ut över en folktom Piazza dei Caduti skulle man vilja späda ut Rinaldis dolcetto. Klassiska körsbär och blåbärstoner toppas med ett helt fång violer och en kompromisslös örtighet som nästan känns som eucalyptus.

Kompromisslös kunde det här vinet trycka tvärs över t-shirten. Den som fortfarande babblar om dolcetto som norditaliensk beaujolais har aldrig fått en mörkblå uppercut i den här viktklassen. Attacken är brutal, solklart nytt grenrekord i mitt kök. Ändå lyckas helheten vara ganska lätt, och nånstans här vill jag börja applådera. Här finns härliga gammaldags syror, kvalitetstanniner i överflöd och lite bittermandel i svansen.

Mm, personlighet och integritet. Och lite korv. Och lite pecorino. Och lite förnöjsamhet.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Ring inte ut allt det gamla”

 1. Havstad Says:

  Hei Anders, For en bra vinblogg du har. Dette var interessant lesning. Jeg legger en lenke til bloggen din på min vinblogg:http://italiavin.wordpress.com/. Hilsen Reidar


 2. Och här blev det en 2007 Bartolo Mascarello Dolcetto d’Alba från Vigne Monrobiolo – Rué. Så förbaskat bra!

 3. anders wennerstrand Says:

  Hej Reidar, trevligt med lite internordiska länkar.

  Niklas, Mascarello står i kö här hemma. Det kräver lite speciell smak, kanske, men retrodolcetto kan vara galet gott. Nästa gång blir det en full tolva från Töpler…


  • Håller med! Fler djupdykningar i Dolcetto-utbudet står högt på listan efter flera riktigt trevliga saker under höst och vinter. Främst har jag nu förstått att den stereotypa bilden av druvan inte alls stämmer utan stilarna tycks lika många som antalet producenter! Cavallotto, Mascarello, Roagna och Sandrones tolkningar har så visat…

   • anders wennerstrand Says:

    Jo, man blandar inte ihop Luciano Sandrone och Rinaldi ens på den där slöa sommarlunchen…

 4. Vinosapien Says:

  På tal om ‘enkla’ italienare…

  http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=1120
  http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=1134

  …inga märkvärdigheter, men satans goa.

  • anders wennerstrand Says:

   Låter som vanligt skitgott. På tal om syror: De, och högklassiga tanniner, var det enda som lyckades tränga igenom min vargavinterförkylning i går kväll när vi testade Villa Cafaggios San Martino 2004, ännu ett reavin i SB:s senaste anfall av röda lappar. Nån annan kan väl smaka och berätta vad jag borde ha tyckt…

   • Vinosapien Says:

    gissa vad vi testade…just det…san martino.

    tok-ung naturligtvis, men fin potential.
    läcker frukt, proffsiga fat, kraftfull men ändå finstämd. som sagt…kommer att bli riktigt bra. vi kommer att njuta kvarvarande halvflaska i kväll.

    det finns några andra intressanta italianos…om man vill se vad druvsorten montepulciano mäktar med finns det två klockrena varianter:
    belloverdere och villa gemma…också på rea.

 5. Martin W Says:

  Ok, det är denna Töpler som spökar igen, förstår jag? Niklas, vad skulle vi göra utan dina bilaterala insikter?

  Anders, har du någonsin hört att du skriver alldeles galet briljant?
  ;)

  Underhållning, sa Bull.

 6. anders wennerstrand Says:

  Tack snälla Martin – sånt lyfter verkligen när man allt mer funderar på om man egentligen har något att säga.


 7. Om man inte har något särskilt att säga kan man ju alltid prata. Bara för att det är kul, alltså. Lite hederligt svammel ska inte underskattas.

  Detta sagt njuter vi i fulla drag var gång dina stilstudier publiceras. Inte minst som vi hålls på rätt sträng diet i dessa dagar, men förnöjsamhet är ju en dygd ;-)

  Och lyran på etiketten utlovar ju ett musikaliskt vin!

 8. anders wennerstrand Says:

  Fast svamlet, utan att förringa det på något sätt, tar vi förhoppningsvis AFK – eller åtminstone per mejl… Njutning, det är en dygd, det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: