Italiensk bdx 2004: Gaja vs Ornellaia

Det här är gammal kärlek. Vi hade en rejäl förälskelse förr i tiden, supertoskanarna och jag. Sena nätter, djupa blickar in i stearinljustindrande ögon, stora uppoffringar för att få vara tillsammans. Det gick som det brukar, vi växte ifrån varandra, det är inte er det är fel på, det är mig, jag behöver få träffa andra i min egen ålder.

Och så blir man ändå sugen ibland och det räcker med en blick. Inga långa resonemang i kväll. Klart vi kan gå hem till ditt kök.

Som uttalat andravin får Le Serre Nuove ta hand om fat som inte hamnar i stor-Ornellaia och det handlar mest om juice från de yngre stockarna. Det står numera på stabila och välsvarvade egna ben – och då blir det förstås inte samma fynd som det har varit. Men 2004 ska vi förstås inte missa trots prislappen och när renkalvssteken får en svampsås med lite messmörssötma viftar de långa ögonfransarna lite extra i garderoben.

Samtidigt som Ornellaia började göra Le Serre Nuove – 1997 – stack en viss Angelo Gaja ned sina stockar i Maremma. Magari, på hälften merlot och lika delar av vardera cabernetkusinen, brukar spöa det lite plufsigare Promis som har syrah och sangiovese i sig och borde också gilla den lilla renen. Men juryn får det tuffare än vi trodde.

Alltså, de har mer gemensamt än inte, de här kontrahenterna. Mörk, söt kvalitetsfrukt, till exempel. Båda dansar i gränslandet mellan björnbär, cassis och körsbär, klassisk Maremma. Magari kör lite mer godispåse, medan Le Serre Nuove har mer utvecklad doft med toner av pinje, grillat kött, peppar, tobak och stall.

Faten tar ju mycket plats i den här stilen, men det är snyggt gjort. Välj mellan klassisk grädde och bittermandel (Ornellaia) eller aromatisk choklad, mint och nötter (Gaja). Man märker att det fina året har låtit vinmakarna spela med tanninerna som de ville: det är stadigt men mjukt, moget och finmalet. Ren, söt, mörk frukt i stora klunkar väntar vi oss på den här nivån, och formen är rätt slank och fin trots all mognad. Det är skickligt gjort, stylat, anmärkningsfritt och jättegott, och lite slätstruket om man dricker det varje dag.

Dött lopp? Nja. Enligt handuppräckningen kring bordet, ja, men lite mer klassiska och animaliska Serre Nuove berättar lite mer för mig i dag. Båda är skamlöst drickbara, men viskar om mer utveckling på några års sikt. Magari känns nog mest primär och jag hoppas att det blir personlighet snarare än punktering när åren får slipa lite.

Godast: 59 grader varmt lår från en liten norrländsk ren. De här breddgraderna har sina små poänger ändå. Till och med i november.

//anders

PS: Förlåt den riktigt pissiga bilden – fotoljuset på sistone har givit sjukligt blekgröna bilder bortom Photoshopräddning. Men man kan inte vänta till vackra vinterdagar för att publicera allt…

Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

15 kommentarer på “Italiensk bdx 2004: Gaja vs Ornellaia”

 1. Ulrik Says:

  Anders, har du provat Serre Nuoeve mot storebror Ornellaia? Jag har 2004 liggande, men inte smakat. Är det barnarov?

  Hur stor skillnad är det i kvalitet. Det är ju nästan tre gånger i pris, och med tanke på hur bra S.N. är så…..

 2. Patrik Says:

  Riktigt intressant paralell! Ska man våga anta att 2007 är minst lika bra som 2004 beträffande LSN?

  /Patrik

 3. anders wennerstrand Says:

  Nix, aldrig kört dem bredvid varandra, tyvärr. Eller tack och lov, kanske… Fast med dagens priser närmar väl sig LSN halva storebrorspriset. Riktiga Ornellaia är ju byggt med längre horisont och har ett annat djup, men det är rätt få italienska nollfyror som inte har varit goda som unga om du frågar mig.

  Patrik, snackar man med Galloni är 2007 bättre, men en årgång att dricka snarare än lagra. Vilket kan antyda att den är i lättkläddaste laget för min smak, eventuellt. Den riktiga stjärnan verkar ju – såklart – vara 2006.


 4. Mums! Vi blir väldigt sugna att plocka fram en LSN 04.

  2006 Ornellaia var höjden av lyx på månadsprovningen igår kväll. Smekte tungan som fodret i en Armani laddad med cigarrer i innerfickan.

 5. anders wennerstrand Says:

  Just do it! Ni var väl rätt förtjusta rakt ur påsen, minns jag. Och den där nollsexan hade suttit finfint, men det kom lite annat i vägen. Lite Rousseau och Romirasco och så.


 6. Usch vad jobbigt det lät, det där sista. Orkar du skriva om eländet?

 7. anders wennerstrand Says:

  Qui vivra verra. Det där med att skriva är ju inget jag sysslar med särskilt mycket nu för tiden…


 8. Nä, du har ju bättre saker för dig ;-)

 9. anders wennerstrand Says:

  Mm… Som att jaga små matvägrare genom hallen med leverpastejsmörgåsen i högsta hugg…

 10. Henrik Says:

  Matvägrare på dagen, Romirasco på kvällen.
  Låter som ett hårt och otacksamt liv.
  Inte mycket att skriva om där …
  I övrigt, det är skamligt och jag förtjänar väl nästan en turbotutte nu, men vad var det för årgång på den där Magarin G slängde fram på 1971-provningen?
  Som jag minns det var den inte dum, inte alls, men den mötte skapligt motstånd i grenen personlighet den kvällen.
  (För visst var det väl en Magari?)
  2006 låter annars allt mer som årgången att återuppväcka sin något ljumma passion för Toscana.


 11. Magari 2003. Riktigt god var den också!

 12. Henrik Says:

  F&V: Mille grazie! Visst var den god, riktigt god. Ett tecken på det är att jag minns den, trots den stenhårda konkurrensen. Den kvällen är min motsvarighet till PPDS.
  Och jag skulle verkligheten inte vilja vara utan den!

 13. Henrik Says:

  Verkligheten = verkligen …

 14. JW Says:

  Skönt att höra att det finns fler små matvägrare på Kungsholmen (om man inte räknar parmesanost och mango som alltid går ner).
  Trevlig matchning och läsning. Jag har endast provat minstingen Le Volte från Tenuta dell’Ornellaia men har några enstakaflaskor LSN liggande, dags att prova.
  Ulrik – jag läser gärna om den matchen ; )

 15. anders wennerstrand Says:

  Sköna preferenser :)

  Jag testade faktiskt mango i går och den kom ut direkt…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: