Höstrött

Jag vet att ni menar väl – men sluta ljuga för mig. Det är höst nu. Je l’accepte.

Vinden håller på att slita loss taken på Kungsholmen och jag längtar bara efter en filt och en stor kupa bra pinot, riktigt kryddig, varm. Vad är det som gör pinotviner så höstiga? De multnande löven? Lättheten som påminner om den krispigt svala luften? Hos bloggvännerna har det druckits en del bourgogne på sistone och jag har inte kunnat få bort tanken ur näsan. Det blir Dutton-Goldfields nollsexa som får betala för begäret.

2006 Dutton-Goldfield PN

Steve Dutton är mannen med vingårdarna i Russian River Valley och Dan Goldfield är kemisten som blev vinmakare, ett samarbete som fyllde tio år i fjol. Det här är en bascuvée med frukt från fem av Duttonfamiljens lapptäcke av gårdar och doften är precis vad som behövs under filten: soliga körsbär med en kyss av björnbär, moget, generöst, lite flamboyant men syltfritt. Kaffe, sandelträ, rökig BBQ och bakskåpskryddor är lika mysigt som lapsang souchong när man var 17.

Vinet bär sin munkänsla som ett klubbmärke på bröstet, lätt som den svala dalens dimma trots prickfri intensitet som sjunger av mogna pinotdruvor. Syran är bra, tanninerna stöttande men diskreta. Jag har lite synpukter på en beska i eftersmaken som skär en aning mot den fruktrena RRV-profilen, och trots bara 13,5 procent alkohol kommer det en liten kick i gommen som jag kunde ha varit utan. Och med stormen i öronen hade jag gärna haft lite mer jord och löv bland bären, men det här vinet är troget sitt ursprung och kan inte rå för mina nycker.

Och just det, det hade inte behövt kosta 288 spänn heller. Jobbigt att det alltid är pinot noir och inte müller-thurgau på box man längtar efter inne i filtbyltet. Min blåsiga kväll och min kryddiga vän, välkomna i min kupa.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Höstrött”

 1. Björn Says:

  Hm, hösten är Bordeaux för mig, och jag tror inte att det beror på att släppen står som spön i backen värre än höstregnen. Nej, det är något annat som lockar och snart blir det alltför svårt att stå emot. Hittills har det blivit nästan bara Grenache ända sedan… jag vet inte när, men nästa flaska som korken åker ur kommer nästan garanterat att innehålla Cabernet Sauvignon och/eller Merlot.

 2. anders wennerstrand Says:

  Grenachebaserat funkar ju bra till alla viltmiddagar man tror att man ska äta när löven börjar bli röda… Jag ska försöka tänka på bdx som höstvin, men det känns inte lika lätt som pinot.

 3. Björn Says:

  Man önskade givetvis att man kunde få barnen att äta vilt, men då finge man ljuga om innehållet;-) För oss blir det mest högrevsbaserade höstgrytor, och en och annan oxfilébaserad Boeuf Stroganoff. Av gammal vana dricks det mest Bordeaux, åtminstone till höstgrytorna, men så sent som förra hösten dracks det Pinot åtminstone två gånger. Ja, några gånger till förresten om vi ska räkna all champagne som slank ner.

 4. anders wennerstrand Says:

  Tja, det har väl gjorts förr :) Men det är ju… ehh… köttbullar! Det tycker du ju om!

  Men salivavsöndringen avgör saken. Det får bli en bourguignon i kväll, och tillräckligt mycket för att räcka till en rejäl rest i morgon när den är som godast.


 5. […] är oktoberpinoten oslagbar. Och med tårna inne i resonemanget kring varför insåg jag att jag kände igen det någonstans ifrån. Beklagar […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: