2006 Tollot-Beaut Chorey-lès-Beaune

Föreställ dig, rent hypotetiskt, en sambo som är förtjust i pinotviner från Santa Barbara och Nya Zeeland men tycker att bourgogner är lite anemiska. Who ya gonna call? Tollot-Beaut!

2006 Tollot-Beaut Chorey

Nathalie Tollots respekterade hus har i vart fall rykte om sig att göra lite plyschiga, lättgillade viner med generös fatbehandling. Men fjäskigt är det inte, utan seriöst och välgjort med en förföriskt parfymerad stil som jag ofta har förtjusats av. Pinotdominerade byn Chorey-lès-Beaune är die Heimat för Tollot-Beaut, som har funnits sedan 1920-talet, men lilla monopolet Pièce du chapitre är en rätt nyanskaffad plätt.

Nollsexan har lite nya världen-tycke med kaffe på hallonsås med lite körsbär i, modernt utgjord med frukten först och fat på toppen. Rätt rent och snyggt med en kraftig kryddton och lite rosenparfym. Ungt, men sitter ihop bra.

Jag hade hoppats på lite tidig tillgänglighet i den här flaskan, men några år till skulle inte skada även om det är gott. Det är ungt i munnen, slankt och rätt kärvt. Syrlig rödfrukt dominerar och man kan plocka ur både nypon och tomat bredvid trädgårdsbären. Nollsextanniner ramar in till en rätt saftig avslutning med snyggt fruktfokus i hallonnyanser.

Lätt, ganska rättframt, välgjort, inte utan nyanser, och lite neonatalt, alltså. Och faktiskt lite silkigt framåt kvällen. Inte illa.

//anders

Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “2006 Tollot-Beaut Chorey-lès-Beaune”

 1. Henrik Says:

  Rent hypotetiskt, vad tyckte den hypotetiska sambon?
  Låter annars kul, men är det här ”standard”-CLB:n som kom 1/8 2009 till SB?
  Det där med silkigt framåt kvällen låter hur behagligt som helst, ju.

 2. anders wennerstrand Says:

  Som ett tankeexperiment skulle hon ha kunnat tycka att det var rätt gott, faktiskt. Visst är det den som kom i augusti; T-B gör också en ”riktig” standard-CLB med hopplock från kommunen, men den här (228 spänn) kommer från avgränsad plätt.

  Silkigt ska tas med en liten nypa salt – jag hade bestämt mig för att den var rätt silkeslös när det började krypa fram lite sådana kvaliteter med tiden, därav noteringen. Men någon Volnay är det inte.


 3. Har just avverkat stallbrodern Savigny-Champ-Chevrey till Ankbröst med grapefruktsås.
  Jag är knädjupt i nebbioloträsket för närvarande men försöker varva med lite annat ibland, Bourgogne känns som nästa projekt.

  Just denna var nog lite i slampigaste laget för mig, oerhört inbjudande och oblyg att lätta på förlåten men lämnar inte mycket kvar till fantasin. Hustrun och jag började samtidigt att nynna på Cardigan-eposet: ”Love me love me…” eller vad titeln månde vara.
  Jag hade nog blint kallat detta för nya världen.

  Vad borde den stora skillnaden vara mellan detta vinet och din Chorey-Les-Beaune?

 4. anders wennerstrand Says:

  Den här var skapligt sexig i näsan men höll mer på sig när man väl smakade. Tollot-Beaut kör ju rätt generös fatbehandling och klar, färgmättad fruktprofil, men nog tycker jag att man för det mesta håller kompassen kvar i Bourgogne. Savignyn har jag inte provat, men den lär vara ett bättre vin; Chorey är med en snabb generalisering en lite grovhuggen randkommun jämfört med exempelvis Savigny. Tid är också i allmänhet något som gör gott för T-B.

  I’m with you, brother – jag har försökt hålla näsan över ytan i nebbioloträsket så länge jag kan minnas… Men vi har ofta konstaterat att Bourgogne och Piemonte delar många drag med lite lagring.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: