8 x Bordeaux 2005
Strax ovanför Kristi återkomst och VM-guldet på Stade de France 1998. Där någonstans kommer bordelaisarna att ranka vinskörden 2005 när det är dags för Det Stora Bokslutet, låter det som. Vi andra lär väl minnas det som året när bättre bordeaux började försvinna bortom den ekonomiska horisonten som en norrländsk sol i oktober, för att kanske aldrig mer gå upp.
I korta drag var 2005 varmt med ont om regn, men utan några smältugnsperioder – alltså inte olik de där årgångarna vinskallar kan rabbla som Ave Maria, gratia plena: 1990, 1982, 1961… ja ni vet. Inget strul, god nattsömn, skörd när man vill i stället för när man måste för att vädret antagligen slår om i morgon. Men en sådan årgång i kombination med 2000-talets vinmakande och toppslottens finansiella muskler betyder numera maximal koncentration, massiv frukt och rekordhöga extraktvikter och tanninnivåer. Dessutom, och det är viktigt, verkar svala nätter ha släppt fram tillräckligt mycket syror för att stå upp emot massorna och rädda skörden från att bli världens dyraste plommonsylt.
Vi ställde åtta välklingande slott från olika kommuner bredvid varandra för att få en bild av 2005 i den högre skolan. Halvblint, alla dubbeldekanterade ungefär en och en halv timma i förväg. Tack Michel för bilderna eftersom jag sprang ifrån kameran hemma.
Vin nummer ett
Påtagligt knutet i början, men vaknar efterhand till en karamellig, kaffetonad och fint nyanserad doft. Djup och vacker frukt med viss parfym och en begynnande cederton, och inte obetydliga fat. Smaken är underbart svårspottad med söt och välbyggd frukt i krysset mellan plommon och vinbär, fast med en påtagligt ljus känsla och fin balans. Komplext och lite djuriskt, förföriskt smeksamma tanniner och överlag mycket lättgillat. Mitt silvervin i omröstningen. Svårgissat, ingen uppenbar Margauxkaraktär här även om tillgängligheten kunde ha varit en ledtråd.
Facit: 2005 Château Palmer, Margaux.
Vin nummer två
Svårlockad doft. Tydligt fatigt vin med ett rejält mockatäcke, plommonfrukt och lite stalltoner. Doften är rätt fin, men smaken har problem: Syrorna är bullriga och lite konstiga, och den unga cabbiga frukten dras med lite väl mycket örtighet. Platt mitt och lite kort slut med fat och kött. Nja – åtminstone i dag. Nästan lite pinsamt att sätta kvällens billigaste vin på en solklar jumboplats.
Facit: 2005 Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc.
Vin nummer tre
Uppenbart modernt vin från östra stranden med rejält smöriga fat och ljust körsbärstonad, inställsam frukt. Violer och jordgubbar toppar och en jordton är aldrig fel. Smaken är riktigt bra, med påtagligt söt frukt och fint balanserande syror. Väldisponerat, och med rätt klassiska drag i botten som ändå försvinner lite under choklad och blåbär. Helt spelbart i dag, men lite klen struktur och faktiskt för fruktsött för mig.
Facit: 2005 Château Hosanna, Pomerol.
Vin nummer fyra
Lyxfrukt! Med hallontopping dessutom. Modernt utgjort, fatkryddigt vin som imponerar med nyansrikedomen i bärspektrumet. Gott och insmickrande i munnen, mjukt och påtagligt välbalanserat med fräscha syror. Överraskande öppet vin som klingar ut i chokladdoppad ljus bärfrukt stödd på pulvriga tanniner. Med Hosanna ur vägen sätter jag det här glaset, men vågar förstås inte säga ett pip när en rad ärrade bordeauxhundar sitter och pratar Léoville. Kanske lika bra.
Facit: 2005 Château Trotanoy, Pomerol.
Vin nummer fem
Oerhört fin, generös svart vinbärsfrukt, och så en liten blomkant som fick mig att tro att detta var Palmer innan den avslöjades. Kaffe och bittermandel från faten, lite gräs och en cederkaraktär som börjar krypa fram. Härlig känsla av att alla komponenter sitter precis där de ska. Smaken är ung, cabdominerad och tuff, men klassisk, lång och vacker med skinande syra. Uppenbart barnarov, men rakt upp i min gränd när vi pratar bordeaux.
Facit: 2005 Château Pichon Longueville Baron, Pauillac.
Vin nummer sex
Stall och en hel burk nymalet kaffe är först ut för att möta mig. Sedan följer ett ungt aromatiskt vin med rätt mycket choklad på den ljusa, dyra plommonfrukten. Om Pichon Baron fick mig att längta efter steak frites ropar det här efter halstrad anka: Ljust och lätt trots fin koncentration, och mycket mjukare än man väntar sig. Röda vinbär och lakrits glider ut i en cedertonad eftersmak med gott om riktigt fina tanniner. Grymt gott och egentligen delad andraplats med Palmer. Förbluffande mjukt för att vara nästan bara cabernet.
Facit: 2005 Château Léoville-las-Cases, St Julien.
Vin nummer sju
Riktigt, riktigt skumt… Unket reduktiv doft, modellera och en surbränd gummiton. Till andra varvet är förstås allt det där borta och det är bara att börja om med andan i halsen. Godisfat och en hel hög kryddor är de definierande dragen, tillsammans med stora doser kaffe och choklad. Smaken är högextraherad och inte olik en kalifornisk cab. Påtagligt söt plommonfrukt med rödtonad inblandning åt körsbär till, men tydligt ovuxen. Och så en fin mineralton på slutet. Kryddorna och de rostade faten avslöjar etiketten.
Facit: 2005 Château Cos d’Estournel, St Estephe.
Vin nummer åtta
Oj då. Intensiv, spetsig och pricksäkert fokuserad bärfrukt i näsan, rejält extraherad och hemskt god. Fint parfymerat och riktigt komplext, jag börjar tänka på allt från cederträ till knäck och äppelskivor. Lite lösningsmedel också, ni vet den där tonen man får dras med när extraktionen är så hög. Den mörka frukten är massiv i munnen och jag borde traditionellt sett inte gilla det här, men det finns två viktiga förbehåll: För det första känns smaken helt torr, utan kladdig restsötma, och för det andra är strukturen riktigt klassisk trots den moderna profilen. Och så är syrorna utmärkta. Högintensivt men märkligt slankt, om ni är med. Här finns oerhörda mängder tanniner, men de är jättefina och helt mogna. Min röst på kvällens vin. Och plötsligt hade man valt sida i den kontroversen…
Facit: 2005 Château Pavie, St Emilion.
Så, då vet jag mer om var en rad tunga slott står med sin främsta årgång på decennier. Synd bara att jag inte köpte ett enda av dem när det begav sig. Jag menar, Trotanoy för 2 957 spänn eller LLC för uppåt tre och fem? C’est vachement cher, ça. Andra lärdomar: 2005 lever upp till hypen för den som vill ha hela trucken full av frukt och extrakt nog att tugga på. Ändå finns föredömliga, faktiskt imponerande, syror över hela fältet. Fast tusan vet om inte min gom vill ha 2004 ändå. Räkna med att det kan ändras när de här mognar och syran faktiskt tillåts bidra med sin elegans.
*
Epilog: Till bourgignonen slinker det plötsligt fram två viner från 1989. Beychevelle är en gnutta unken med tång, trä och äldre cassis, med en utmogen grafitig smak som toppas med spearmint. Men Brane-Cantenac är himmelsk. Nyplockade, unga svarta vinbär trots de tjugo åren, salt stekt kött, blyertspenna förstås, jord, örter, läder och stall. Och så en klassisk, mogen smak av söta, fina jordgubbar och fikonmarmelad bredvid cassisen, lite gruskaraktär – och allt toppat med en rekorderlig skopa tjära. Ing-Marie, jag bugar.
//anders
PS: Beklagar att jag inte ger er mer tech specs, fatfakta, jordmåner och druvsammansättningar och allt, men det har tagit för mycket tid bara att få ihop resten. Det här är världsberömda viner och ni hittar lätt allt ni vill läsa på nätet.
Explore posts in the same categories: vinEtiketter: Bordeaux
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
mars 16, 2009 den 9:47
Repris: ÅFYTUSANJÄVLAR!?! Där skulle man varit med…
Verkligt roligt att läsa om, och dina beskrivningar ger (som alltid) en intressant och informativ bild av vinerna.
mars 16, 2009 den 13:25
Oj, wow! Vilken provning! Inget rävpiss här inte. Å andra sidan misstänker jag en sådan uppställning medför vissa hål i plånboken…
Extra lycklig blir jag när jag läser din kommentar kring sista vinet. Chateau Pavie i modern tappning är nog mitt ’desert-island wine’ och med dina välformulerade intryck som uppbackning är en hastig verklighetsflykt ett faktum! I någon minut är jag åter på sommarens bästa vingårdsbesök, Chateau Pavie, och står där i valven tillsammans med min hustru och dotter. Vi tre får en högst personlig guidning – utanför steker solen på men inne i valvet är det behagligt svalt och jag slås av den generositet och vänlighet som möter oss; jag menar – jag är ju knappast någon Robert Parker! Och så står man där plötsligt med ett glas Pavie i handen och inandas elixiret!
Jag säger så här; jag är lycklig Pavie inte säljer något på egendomen för då hade det kunnat sluta illa för min del! Nu gjorde det väl delvis så ändå för det blev lite Perse-vin med hem och även en flaska i höstens släpp på Systembolaget. Vansinne ja, men vad ska en vintok göra?
Jag har enkel smak, jag nöjer mig med Pavie…
mars 16, 2009 den 14:16
Låter fantastiskt, får vår modesta 2005-provning med ”Mise en Bouteille” på prisnivå 300-500 kr att blekna något. 2005 är verkligen fantastiskt homogent bra. Jag gillar den stilen, inser att jag har ena foten i Nya Världen (eller Gamla Världens nyskapare och Garagister).
mars 16, 2009 den 19:28
Jag måste gå och tömma haklappen.
Vilken provning! Jag vill också ha sådana bekanta…
mars 16, 2009 den 22:48
Ja, det var riktigt roligt hela tiden, faktiskt. Fast visst blev det hål i plånboken. Man får välja sina strider.
Niklas, de där valven skulle man ju kunna lomma runt i ett tag. Hoppas att du blir nöjd med nollfemman. Låt bli den ett bra tag bara – inget annat vin den här kvällen kom i närheten av de tanninerna.
mars 17, 2009 den 8:58
Mig tog det ett helt dygn att tömma haklappen.
Kul provning, suveräna notes.
En sak som slår mig, och är aningen förvånande, är att 05:orna ändå verkar väldigt tillgängliga, eller?
LLC, knappt ur blöjåren, men ändå ”förbluiffande mjukt”.
Trotanoy – ”överraskande öppet”.
Om man inte har en jordkällare från 1807 att ha vinerna i låter det om att man ska korka upp åt det tidiga hållet, va?
mars 17, 2009 den 9:20
Henrik, om jag får generalisera lite så har Bordeaux i stora år historiskt sett varit synnerligen drickvänliga redan i ung ålder – för att runt femårsstrecket bli envisa och vresiga rackare. Jag minns de stora från 1996 Medoc som var sagolikt goda redan 2000!
Samma var det med 2000…
Anders; min Pavie-flaska kommer ”offras” tidigare än så. Tänker sätta samman en vertikal av modern Pavie under året och då åker den!
mars 17, 2009 den 10:02
Renaste folkbildning för alla som titulerar sig CEO med guldbonusprogrammet i behåll. Vi andra får nöja oss med att dregla glatt över dina busfina noteringar och hoppas på att någon bjuder i framtiden. Det var precis de här vinerna vi hoppade över i höstens bordeauxsläpp ;-)
mars 17, 2009 den 12:52
Henrik, jag blev överraskad av flera av dem, men det ska man nog se i ljuset av mina förväntningar. 2000 Pontet-Canet nyss var ju som att bli påkörd av tåget (fast ett tåg man vill slicka på). Antagligen är det så att vi båda ska lyssna på Niklas, som har betydligt mer erfarenhet på den här nivån.
Niklas, lycka till med vertikalen. Nollfemman är som du ser jättefin, men det tar ett tag att få tandköttet i skick sedan.
F&V, jag slog till på exakt noll av åtta ;-) Vårt guldbonusprogram är lite glanslöst, liksom min titulatur.
mars 17, 2009 den 12:58
Ja, nää, jag behöver ju inte vara speciellt orolig för när det är dags att korka upp någon av denna oktett, mitt jobb har inte ens silverbonus och titlarna har mitt jobb lagt bort med mig för länge sedan.
Ytterligare anledningar till att jag undrade var dels beskrivningen av Lascombes 05 på bashen samt Vinös beskrivningar av Pibrans 05:a – båda lät helt spelbara redan i går.
Men, jag lyssnar gärna på Niklas, låter som om han har koll på i vilken tunnel det kan finnas ljus. Alltså, tillbaka till ursprungsplanen för de (betydligt) enklare 05:or jag kom över – glöm till 2014 and beyond.
mars 17, 2009 den 13:42
Oj, tack Anders! Ska försöka hålla tungan rätt i mun och se till att storhetsvansinnet inte fullständigt tar över nu ;-)
Jag har min tvååriga vinkarriär i Köpenhamn att tacka för all Bordeaux jag provat och lärt mig förstå. När jag tänker tillbaka på det så inser jag vilken flax jag haft för det var precis lika mycket ung som mogen Bordeaux vi provade. Nu var jag frankofil redan när jag anlände till Kjäer & Sommerfeldt och när jag tackade för mig var enbart franska viner the shit to drink…de år jag assisterade på Grappe gjorde knappast saken sämre.
Men det går faktiskt lär en gammal hund nya tricks och jag har nu även ställt dörren på glänt för Portugal och Tyskland :-)
Jag är helt såld på Pavie och vill därför få möjligheten prova så stora år som 2000, 2003 och 2005 vid sidan om varandra. Låt mig veta om det finns intresse att deltaga i en sådan sittning.
mars 17, 2009 den 13:47
Och föresten Henrik, jag korkade upp en halvflaska 2005 Picque-Caillou för någon vecka sedan och här snackar vi vresighet! Inte alls lika charmig som den jag provade i höstas.
Picque-Caillou har en snabbare utvecklingskurva än de stora så det är väl knappast orimligt antaga att ett sådant slott fortare finner tunneln?
Fick lite av samma känsla av Chasse-Spleen, också på halva, för några veckor sedan…även om den håller bra längre än Merignac-slottet ovan.
mars 17, 2009 den 16:17
Niklas!
Intresse för att delta i Pavie-sittning?
Har Dolly Parton lustig hatt?
mars 17, 2009 den 16:33
Niklas, 1999 Pavie-Decesse smakade riktigt fint i onsdags. Vi tackar inte nej till att prova mera Perse…
Förresten, 2005 Bahans Haut-Brion var också riktigt bra. Någon som köpte den i höstas eller har provat?
mars 17, 2009 den 20:36
Prova Pavie? Skiter påven i skogen?
mars 17, 2009 den 20:49
Nej, men understundom i det blå skåpet. Allt oftare, tycks det mig.
Niklas, du får ordna släpp till den där provningen. Anitra kan ge finfina tips om upplägget.
mars 17, 2009 den 20:57
Pavie? Sover Dolly Parton på rygg?
mars 17, 2009 den 21:42
Pavie? Äter katter fisk?
F&V – jag fick tag på ett par Bahans-HB 05 efter debaclet på SB i de norra utposterna. Har dock inte provat än, kul att läsa att ni gillade den!
mars 18, 2009 den 11:11
F&V, inte provat den men såg några flaskor förra veckan på SB Lidingö. Fanns en del som inte var uthämtat…
Kul den var bra! Nu blev jag sugen….