Astroturfing alert! Upplösningen

Okej, så här är det: Malin finns faktiskt. Hon är kompis till Rollie och Sally Heitz på Midsummer Cellars (japp, Rollies pappa heter Joe Heitz) och ville ge dem lite draghjälp inför lanseringen av små mängder Canon Creek i Sverige. Och bombarderade landets vinbloggar, med mera, med lite personlig marknadsföring, och fick förutsägbart nog skäll för det.

Importören Andersson Wines International har alltså inget med det hela att göra. Pax vobiscum. Jag har haft en del kontakt med Fredrik Andersson, som mejlledes förefaller vara en rakryggad och redig människa. AWI är förstås irriterade på Malin, eftersom det riskerar att skvätta på dem, men alla verkar  överens om att hon inte menade något illa. Vilket inte innebär att det är okej att massproducera reklam i nätdiskussioner, även om det inte handlar om personlig vinning. Heitzarna har förklarat det för Malin, som de beskriver som ”lite överentusiastisk”.

Jaha, men varför skulle det vara ett problem att någon sprider rekommendationer om vin till folk som är intresserade av vin? Därför att bloggtrådar handlar om samtal, vilket är ett av de största skälen att syssla med bloggande. Jag och de flesta med mig har valt att inte moderera kommentarer, just för att gynna det samtalet. Massproducerade pluggar för viner i trådar som handlar om helt andra saker är och förblir spam. Ett mejl kan man välja att skriva utifrån eller bortse från; en plugg går att publicera rakt in på det öppna, ocensurerade klotterplanket. Därför blir också folk sura över vad de upplever som missbruk av samtalsforumet när samma klipp-och-klistra-snutt syns på femtio ställen samtidigt. Olika former av astroturfing är ett välkänt och bespottat fenomen i USA, medan svenska vinbloggar ser ut att ha klarat sig hittills, och därför väcker det uppmärksamhet när något ser ut som det första tydliga exemplet.

Med det kan vi väl ta den här soppan av plattan. Kanske får jag ta och beställa en Canon Creek framöver och se om det går att flytta fokus tillbaka till, ni vet, det där med vin.

//anders

Explore posts in the same categories: vin

6 kommentarer på “Astroturfing alert! Upplösningen”

 1. Henrik Says:

  Och så visar det sig än en gång; kolla aldrig en bra story, den kanske spricker!
  Nåväl, det gläder mig att AWI kommer ur det här med hedern i behåll – och att Malin sannolikt lärt sig en läxa ganska billigt.

 2. Michel Says:

  Jag har haft kontakt med Malin, som är ganska så ångerfull – i alla fall vad hon sa till mig. Hon hade ingen aning om det skulle väcka sådant ont blod. Glad att importören inte var inblandad.

 3. Fredrik Andersson Says:

  Tack Anders, även Michel, för uppföljningsposten och att du gjorde klarhet i detta. Det är väldigt uppskattat! Nu ska det bli roligt att återgå till att läsa om vin igen.
  Detta blev ju dock en ytterst intressant historia, även om det skedde på min bekostnad.

 4. Winepunker Says:

  Skönt att hör att importören var utan skuld. Bara att arkivera i anekdotfacket i stället för att skriva upp i svarta boken.

 5. anders wennerstrand Says:

  Spricker vet jag inte, men sticker i väg åt periferin till, typ. Men det ska bli spännande att se vart gerillamarknadsföringen mot bloggar tar vägen de närmaste åren.


 6. […] Den tredje och sista akten är upplösningen vilken också är publicerad av Nettare e Gioia. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s