2005 Rocca Guicciarda Riserva

Cold turkey… Det blev snabbt november igen, kristallvagnen blev en pumpa och ingen Redigaffi hittar vi hur mycket vi än rotar i garderoben. Den här riservan från Ricasoli har varit ett fynd i sin prisklass och hanterat Italiensuget på Kungsholmen bra på vardagskvällarna, men 2004 var ju året när det inte gick att göra dåligt vin i Toskana. Alltså fanns det riktigt gott vin för överkomliga pengar.

Mot 2005 börjar åklagaren däremot få ihop en stämningsansökan med skaplig substans. Rätten säger svajigt och ger villkorlig dom och en varning. Roccan skickas tillbaka till vingården för samhällstjänst och kan nog tänkas vara en återanpassad medborgare till nästa årgång. Vanilj, kaffe och bittermandel dominerar doften, med plommonfrukt och mörka körsbär under – frukten saknar riktig mättnad och det känns som om baronen försökt kompensera med fat. Är den inte lite väl volatil och eldig i näsan dessutom?

Smaken är sötfruktig och tillvänd, körsbärig med en liten cassiskant, men rondören fattas. Bygget växer lite efterhand, men då blir känslan mer syltig och fatkladdig. Syror och tanniner är väl okej, men anteckningen lite konstig? borde väl egentligen hamna i ingressen. Helt enkelt inte samma kvalitet på druvorna som 2004. Det blir nog moratorium för vanliga toskanare tills nollfemmorna har bytts ut i hyllorna. Hoppas bara att Rocca Guicciarda inte blivit så poppis att Ricasoli börjat byta kvalitet mot volym.

//anders

Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “2005 Rocca Guicciarda Riserva”

 1. JW Says:

  Vad trist. Har druckit 04:an med behållning men inte provat 05:an – låter som jag skall hålla mig borta. Lika trist att det inte fanns någon Redigaffi i garderoben…;)
  Vad gäller hantering av (det lite billigare) italiensuget har jag lutat mig mot årgång 2006 och Poggio al Tesoros Mediterra (149 kr, obs skruvkork) och bröderna Sportolettis Assisi (99 kr).
  Lycka till med köket!
  /JW

 2. anders wennerstrand Says:

  Tack för uppmuntran och tips. Det här är ingen katastrof, men jag tyckte ju verkligen om förra årgången. Och jag letar vidare i garderoben – nånstans under nån hög av tröjor ligger det säkert en låda Redigaffi och väntar…

 3. Anonym Says:

  Hej!

  Har en liknande erfarenhet från Rocca Guicciarda. 2004 är bra, men fortfaradne lite sluten, men har ett klart bättre druvmaterial än 2005, som är fatig med för vek frukt. Jag upplever att 2005 påminner om Brolio 2006 med dess ihåliga frukt.

 4. anders wennerstrand Says:

  Låter som att vi är helt överens. Det ska bli spännande att se hur 2006 smakar, för det verkar vara en kvalitetsårgång på bred front; om kräftgången fortsätter då kan man börja ana sänkta ambitioner. Än så länge ger jag Roccan the benefit of the doubt och skyller på svala och regniga 2005.

 5. Thomas Says:

  Det ryktas att Ruffinos Riserva Ducale Oro 2004 ska va bättre än Rocca Guicciarda Riserva 2004. Har du erfaraneheter av den?
  Se blogg http://msvin.blogspot.com/2008/11/3-x-chianti-classico-riserva-2004.html

 6. anders wennerstrand Says:

  Nej, inte utöver nåt ouppmärksamt tillfälle i den grå forntiden. Men jag läste också MSVins post och blev lite nyfiken.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: