2004 Domaine Maillard Beaune 1er Cru Les Grèves

Nån envis läsare kanske minns förra vinterns blodapelsinfrossa. Nu är det dags igen – och det redan långt innan sicilianarna har börjat skicka världens godaste C-vitaminer till bättre behövande skandinaver.

Det här ad hoc-köpet från november 2006 är nämligen rena blodapelsinbadet. I den lite snäva doften finns lite sjölera och en aning grillat, sedan är det sanguinello för hela pengen. När kryddorna drar åt pepparkaka börjar man nästan höra julsånger i luften.

2004-domaine-maillard-les-grevesSmaken? Say it with me… Blodapelsinen har sällskap av en passionston, och det är rätt mycket nya världen-pinot om den bara haft mer rondör. Läskande! Här finns ingen jättefrukt, men ändå rätt schysst intensitet. Balansen är okej. Dagistanniner och bra syra. Den har definitivt utvecklats och fått mer personlighet sedan vi pratade med den sist för kanske ett år sedan. Jag börjar samla ihop till ett slags teori om att de mest skiftande europeiska nollfyror har en fräschör och en balanserad saftighet som verkligen tilltalar mig.

Jag är rätt förtjust i den där apelsin/passion-cocktailen, men vinet fick gärna smaka nåt annat också. Gott men lite monokromatiskt och i lättaste laget till vildanden.

//anders

PS: Huset drivs av bröderna Pascal och Alain Maillard och har spottat upp sig sedan början av 90-talet, upplyser BKWine som också har bilderna. Bland annat på en spöklik dimma som pojkarna trycker ned i källaren för att höja luftfuktigheten och hålla nere dunstningen ur tunnorna. I bland annat Kalifornien gräver man ju sig ned i berget av just det skälet: Rutherford Hill påstås ha investerat en och en halv miljon dollar på att borra en tunnel, sparat in 3 500 lådor om året i dunstning och räknat hem investeringen på sju år. Eller 1,6 miljoner, 3 000 lådor och fem år. Anyway…

PS 2: Det kommer en post från helgen italienska vindag på Sheraton. Snart. Eller halvsnart.

PS 3: Nej, anden lagades inte i vårt kök… Köket ifråga ligger i Solna och vi tackar för lånet, men mest för det efterlängtade sällskapet.

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “2004 Domaine Maillard Beaune 1er Cru Les Grèves”


 1. Blodapelsiner är ju gott, men lite komplexitet skadar inte heller. Det var rätt länge sen vi smakade. Var skulle du säga att vinet befinner sig på utvecklingskurvan?

 2. anders wennerstrand Says:

  Egentligen på en rätt trevlig punkt; jag är inte helt övertygad om att det blir så mycket komplexitet, och då kan man lika gärna dricka på fräschören. Jag läste er post nu och det var ju en bit ifrån, får man säga… Inget hö och fårfett här inte.

 3. Holger Says:

  Jag minns med en rysning den fantastiska blodapelsinen som var ganska tydlig även när vinet var helt ungt för två år sen. Sen drack jag det för ett år sen och tyckte mig ha stött på en ganska tydlig tunneleffekt?! Frukten var liksom stum, det som dominerade i smaken var ”dagistanninerna” som du träffsäkert skriver om. Kanske är det dags att prova igen, jag tror inte detta vin skall få åldras så där jättelänge.

 4. anders wennerstrand Says:

  Tack Holger, skönt att få det bekräftat. Jag drack också en flaska för runt ett år sedan som var rätt ointressant, ren och bra men utan personlighet – och inte ett spår av blodapelsin. Men dels var det sent på natten efter en del annat vin, dels var det första smakprovet så jag hade inget att jämföra med.

  Drick du, jag tror som sagt inte heller på någon maratonlagring.

 5. Niklas J Says:

  Känner så väl igen er i kökstumultet! Vi blåste ut vårt gamla kök i somras och i omgångar så diskades det inne på badrummet samtidigt som man skulle försöka hitta det nerpackade durkslaget i all röra! men, men, slutresultatet är fantastiskt och nu är det som så att man gärna går och kikar lite extra på köket med jämna mellanrum :-)
  Lite som att vinflaskorna ibland behöver klappas om…

  Hoppas ni blir nöjda med köket!

 6. anders wennerstrand Says:

  Tack för stödet, Niklas, det värmer! Det ska bli osannolikt skönt när det är klart och man kan gå och klappa om kaklet. Jag har vilda drömmar om vad som ska lagas i en civiliserad ugn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: