2004 Aldo Conterno Barolo Bussia Soprana

Aldrig blir ett vattenhål så livsnödvändigt som när ens egen vattenkran är avstängd, bortmonterad och försvunnen under högar av bråte. Jag älskar den vinbaren-200811lite stjärnögda, varmt simmiga kokongen av utandning på Vinbaren när fredagsmörkret sjunker som en råttäten brandfilt över betongen vid Slussen. Och hur renoveringen än går lär vi inte få Conternos barolo i kranen.

Aldo Conterno kan vara nummer ett i hela den piemontesiska  skattkistan för mig. Han bröt sig loss från brorsan Giovanni, som gjorde übertraditionell barolo under pappas etikett Giacomo Conterno, men även om hans viner har mer fruktprofil är de långt, långt ifrån de experimentella modernisternas. När jag börjar föreläsa om hur man kan ta till sig framsteg utan att slänga ut traditionen är det Aldos viner som åker upp på flanellografen. Den perfekta avvägningen?

Bussia Soprana är basbarolon som inte har uttrycket hos Conternos vingårdsflaskor men som aldrig har gjort mig besviken. Omsusade 2004 överraskar: Bussian kommer ut nymornad och fräsch och spelar boll från första sniffy-sniffen, när man väntar sig en trotsig och ouppfostrad högstadieräkel som ger mer testdata än njutning.

Trots bara fem minuters dekantering är doften igång, med ett öppet, aromatiskt lager ovanpå ung, lödig nebbiolofrukt. Den ungtjäriga karaktären har surkörsbär och hallon under nyanser av trä och kex från från dryga två år på stora slovenska botti.

Och halleluja, den är spelbar i munnen också. Underbar parfymerad hallonfrukt med tjära, ett lakritsstråk och en kärnfrisk smak som av vinteräpplen. Snygga, vänliga och funktionella tanniner och överlag en ganska lätt känsla, som så ofta i barolo av den gamla skolan. Balansen är fullkomligt strålande; kanske är den nyckeln till att man kan korka upp till viltmiddagen redan i dag eller spara 15 år. Här finns barolokraft, men det är finess och elegans som sätter karaktären.

Jag har druckit mer komplexa viner, och eftersmaken har inte hunnit växa ut ännu. Men bilden av 2004 i Piemonte fick just ännu mera guld runt kanterna.

//anders

Explore posts in the same categories: vin

4 kommentarer på “2004 Aldo Conterno Barolo Bussia Soprana”


 1. Hallelujah! Vi instämmer lallande i allt vad du har att säga om Aldo Conterno. Synd bara att vinerna ska vara så himla svåra att få tag på…

 2. anders wennerstrand Says:

  …och så förbannat dyra. Det blir väl att åka till Piemonte igen. Bussia Soprana 1999 kostade 48 euro till tung brasato al Barolo under platanerna i Monforte förra sommaren. Himmelskt.

  *suckar djupt*

 3. Winepunker Says:

  Drack nyligen Renato Rattis ‘Marcenasco’ 2004, den klart bästa hittills. ’04 regerar!

 4. anders wennerstrand Says:

  Mm, bevisen bara väller in från alla kanter när det gäller 2004. Kul också att Bussian var så uppriktigt god redan, inte bara intressant för sin potential.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: