Älskling, börjar du med svamprisotton så dekanterar jag vinet? Nä visst nä

Vin och mat hänger ihop. Mat och kök hänger ihop. Vårt kök hänger inte ihop.

Om någon nu har undrat varför det droppar lite väl sporadiskt ur den här bloggkranen just nu. Vi tar igen det när köket rest sig som fågel Fenix ur askan och vi med det. När den gamla hemska tonårslynniga gasugnen har förvandlats till en modern elugn som faktiskt kan åstadkomma 70 grader och låter mig bestämma, så blir det nog en tjälknöl om dagen att välja vin till. Minst.

//anders

Explore posts in the same categories: prat

15 kommentarer på “Älskling, börjar du med svamprisotton så dekanterar jag vinet? Nä visst nä”

 1. Tom Says:

  Det är nog så att mäklartermen ”teknisk och ekonomisk livslängd uppnådd” fulländas av er gastrokänare, är jag rädd. Kanske dags att definiera en ny absolutskala, likt 0-1 Wettex, som jag fö aldrig hoppas att du tvingas nyttja i ditt vinnjutarvärv? Jag ser fram emot att beskåda det färdiga resultatet.

  I övrigt lovar jag att bjuda på svamprisotto, om du har vägarna förbi.

 2. Dr M Says:

  Jaså, den där köksrenoveringen vi diskuterade när jag var på besök blir alltså av nu? Kul! Blir det gasspis även fortsättningsvis, eller blir den i likhet med ugnen elektrifierad? Mina föräldrar har precis skaffat sig en induktionshäll, vilket i teorin kombinerar el- och gasspisarnas respektive fördelar. Det ska bli intressant att se hur det funkar i praktiken. Här i England är det givetvis gas som gäller för hela slanten (för spis, ugn, varmvatten och uppvärmning … carbon footprint, någon?). Ugnen är väl sådär, men jag kan stå ut med den för gasspisens fördelar.

 3. Henrik Says:

  Eeeew …
  Hoppas på rask snickare. Oavsett vilket, det är en njutning när det är klart – en ren sådan.
  Vill se bloggkranen rinna – ungefär som en krämig svamprisotto.


 4. Va läskigt! Ni får dra er tillbaka till sovrummet och belöna er efter arbetet med en god bok och en tröstande skvätt. Vi ser fram emot att se ”efter”-bilden. Förresten, kombinationen av gaslågor och varmluftsugn är inte dum alls…

 5. Frankofilen Says:

  En ugn som låter en bestämma skulle jag gärna också vilja ha. Liksom ett nytt kök i helhet. Som tur är behövs ju ingen spis till vare sig krabba eller pizza. Och har man inga SQN hemma rekommenderas 2003 Monte Bello till pizzan…
  Ser fram mot posterna ;-)

 6. Tom Says:

  Får man fråga vad som blir av den legendariska bården? Inramad nostalgia, Julkort, eller donation till Nordiska?

 7. anders wennerstrand Says:

  Ett liv utan gashäll är inget liv, så det är som FV är inne på bara ugnen som ska elektrifieras (även om jag misstänker att moderna gasugnar klarar lite fler tricks än vår). Magnus, du skulle ha varit med i San Francisco: Ett gaselement i den långa långa hallen värmde all luft inom några meters radie, där tyvärr ingen någonsin uppehöll sig, medan det kom in januariluft mellan väggplanken i alla sovrum.

  Tom, bården finns fortfarande kvar om du är spekulant. Men Nordiska ligger på, liksom flera MR-grupper. Och jag får pipa förbi någon dag och tanka svamprisotto.

  Hittills inte en enda pizza, Frankofilen! Följaktligen ingen Monte Bello. Antagligen mest för att vi hittade en påse lussebullar med mandelmassa när vi tömde frysen och har levt på dem.

  Snygg bild, Henrik; vilken vitvaruspecialist blir flrst med att lansera risottokranen som tillval? Kolsyrat vatten, bah…

 8. Dr M Says:

  Tack, jag upplevde något liknande i Los Angeles. Har aldrig frusit så mycket som där… Här i Cambridge har vi tack och lov hederliga vattenradiatorer i varje rum och en gasbrännare som värmer vattnet. Vid det här laget är även min initialt skeptiska flickvän mer eller mindre övertygad om gasspisens fördelar. Tyvärr är väl sannolikheten rätt liten att få tag på en bostad med möjlighet till gas den dag vi flyttar tillbaka till Sverige (om vi nu gör det; det finns argument åt båda håll på den punkten). Och så är det ju det där med att leda in våldsamt explosiv gas i bostaden. Någonstans där finns anledningen till min nyfikenhet på induktionsspisen. Tillsvidare njuter vi av en gammal och omodern, men väl fungerande, gasspis.

 9. Henrik Says:

  Gas är ungefär som korken i flaskan, induktionshällen är skruvkorken.
  Gas är romantiskt, gas känns rätt och gas gör att även lite buckliga och krumma stekpannor fortsätter fungera. Jag sörjde länge min gasspis, men nu …
  Induktionshällen är väldigt, väldigt bra den med. Snabb, nästan som gas, reglerbar lika snabbt som gas och väsentligt lättare att göra ren efter att man råkat spilla till exempel lite risotto …
  Däremot, gasugn, sorry, den har bara romantik och nostalgi att komma med i en duell med en modern varmluftsugn.
  Och när Electrolux lanserar risottokranen hoppas jag att ni ställer upp och sponsrar när jag stämmer för patentintrång.

 10. anders wennerstrand Says:

  M, det finns med all sannolikhet en docent i din närhet som kan redogöra för sannolikheten att gas/syreblandningen blir perfekt för en liten köksexplosion. Om man inte gör som bibliotekstjuven på Surbrunnsgatan och sågar av huvudledningen, förstås… Men det glädjer mig att höra att britterna inte tolererar tolv dimmiga grader inomhus längre.

  Henrik, we got your back! E/lux har inte en chans. Induktion är verkligen inte dumt, men varje gång jag användes min mors känns det som att jag ska ha sönder den varje gång jag vill röra lite på pannan. Lite som att spela korpfotboll med ett champagneglas i varje hand (för att nu jämföra med något som alla läsare kan relatera till).

 11. Dr M Says:

  Mjo, jag är fullt medveten om att risken för en gasläcka med efterföljande explosion är mycket liten (så länge man sköter om sina grejer, vill säga). Jag är inte precis orolig här, om vi säger så. Jag väljer ju en gashäll framför en traditionell elspis vilken dag som helst. Hur är bränsleekonomin i gas contra el i Sverige, förresten?

  ”Gas central heating” är säljargument i uthyresannonser här. Tvåglasfönster är dock ännu inte standard, men det verkar vara på gång mer och mer. Om 20 år eller så … Ägaren till vårt hus ska byta fönster, och då blir det tvåglas, vilket vi hoppas ska märkas i såväl komfortvärme och ljudmiljö som på gasräkningen.

  Min risotto på The Punter igår var lysande och övertygade mig att ställa upp som sponsor till Henrik. ;-)

 12. anders wennerstrand Says:

  Måste erkänna att vi inte har räknat så noga på räkningarna. Hm, enkelglasfönster är ju det mest fascinerande av allt i britternas kolgruveenergitänk; tvåglas är ju inte rocket science, måste man säga.

  Gastropub i grannskapet, eller bara en generell trend mot lite vettigare pubkäk än friterade hamburgare?

 13. Dr M Says:

  Det är det som är så fascinerande, roligt, trevligt och, i förekommande fall, frustrerande med England: Landet är en helt bisarr blandning av tjugoförsta århundradet och det nittonde dito, utan någon som helst logik i vilken samhällskomponent som kommer från vilket sekel. Enkelglas och separata tappar för varmt och kallt vatten, i kombination med fiberbredband.

  Pubkäket här är faktiskt inte att förakta. Olika på olika pubar givetvis, och The Punter har haft överlägset högst klass hittills (överlägset högst pris också, tyvärr). Det är sällan eller aldrig särskilt avancerad mat, men ofta vällagad. Burgaren jag åt på The Old Spring i tisdags slår det mesta i burgarväg i Sverige och kostade inte mer än en svensk pubburgare (väl kompenserat av att ölet kostar betydligt mindre).

 14. Johan Says:

  Underbart köksbild får jag verkligen säga,
  – Blev det nysmält mobilladdare till middag ?

 15. anders wennerstrand Says:

  Nix, det funkade inte. Nån höll på att bygga om proppskåpet så vi hade ingen ström…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: