[lawd-veen]

Vin på flaska eller i kartongballong? Debatten har nått New York Times op-ed-sida. Om den kaliforniska vinindustrin tappade allt vin som inte ska lagras – 97 procent – på box skulle man spara lika mycket koldioxidutsläpp som om man ställde av 400 000 bilar, enligt Tyler Colman från Dr Vino.

Italien har redan gett ett uppmärksammat grönt ljus för kvalitetsmärkt lådvin. Trenden går inte att missa. På problemsidan: Håller sig verkligen vinet 100 procent fräscht i en halvtom kartong? Och vill man dra i sig litervis av samma vin innan man får prova nästa? Ju mindre lådor, desto mindre besparing jämfört med flaskor. Vad tycker ni?

//anders

Explore posts in the same categories: vin

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

24 kommentarer på “[lawd-veen]”

 1. Arvid Says:

  Naturligtvis hade det varit fördelaktigt ur miljösynpunkt. Om vi dessutom betänker att det inte skulle besvära oss som faktiskt har ett intresse av vad vi dricker som sträcker sig utöver väldesignade etiketter, så ser jag inga problem alls. Mig gör det ingenting om bolagets storsäljare kom på tetrapak, PET, el dylikt istället för flaska. Och det behöver ju inte vara litervis – italienarna godkände väl något i stil med juiceflaskor.

  Romantiken får ta ett steg tillbaka för logiken ibland.


 2. Själva jäsningsprocessen i all världens vinerier borde väl också skapa ansenliga mängder växthusgaser?

  Ett intressant försök att lansera lådvin på SB med högre kvalitet, byappellation och mindre lådstorlek är 2006 La Moisson Vacqueyras, 150 cl för 194 kr. Undrar hur försäljningen har gått? Det känns som att vinet löper viss risk att trilla mellan stolarna… Det är i alla fall en rätt trevlig och generös sydrhônare till vardagsbruk för den som gillar grenache och ch9. Lite anonym kanske, men vilken box är inte det?

 3. anders wennerstrand Says:

  Jag har också en rätt osentimental hållning gentemot teknik, så länge det inte påverkar min smakupplevelse. Och som du är inne på, Arvid, med den förutsättningen är det rätt svårt att argumentera emot. Tänker man sedan på den ocean av vin som dricks utan något större engagemang nedlagt på detaljletande, så framstår glasflaskan som rätt ofördelaktig. Men jag har egentligen aldrig jämfört samma vin i olika förpackningar under koncentrerade former; är det verkligen ingen skillnad? Svavling? Fungerar verkligen syrebarriären när påsen är halvtom? Någon som har mer info?

  Tvåkilosflaskor för prestigetappningar har ju redan börjat få rätt dåligt rykte, svårsläpade och svårstaplade – fråga bara Frankofilen om Bodegas LAN.

  La Moisson borde man faktiskt prova. Colman har ju rätt i att det är producenternas ansvar att leverera något annat än badkarstvätt i låda om det ska bli någon snurr på den marknaden. Men många toner i debattkören är snarlika dem man hört kring skruvkork, som faktiskt tagit steget långt in bland etablerade kvalitetsviner. Sista ordet är knappast sagt.

 4. Frankofilen Says:

  Det sista jag hörde var att Bodegas LAN Edición Limitada hade upphört att vara vin och istället börjat klassas som ett Weapon of Mass Destruction…. eller om det var sälklubba av musealt intresse…

  Det är ju onekligen svårt att invända mot klimatargumentet. Jag har sett siffrorna någon gång men minns dem inte längre, men visst är det en övervägande majoritet av allt vin som säljs i Sverige som dricks upp redan samma kväll? Och även om det kan låta snobbigt så är det nog så att majoriteten av storsäljarna på monopolet dricks utan någon större uppmärksamhet. Lite extra stabiliserande manipulering gör nog varken till eller ifrån, så visst kan man ifrågasätta om det verkligen behövs glasflaskor till dessa viner. Men det är svårt att komma ifrån att plastpåse är en synnerligen olämplig förpackning när det gäller hållbarhet. Vinet håller sig ju inte ens fräscht någon längre tid i oöppnad kartong. Allt vin som inte dricks upp inom några månader från tappningsdatum blir förstört. Och även bland billigare viner finns det många flaskor jag gärna sparar något eller några år.

  400 000 bilar motsvarar mycket koldioxid. Men det är ju vansinnigt osexigt med låda. Skulle ni själva köpa en högsvavlad och hårdfiltrerad men nytappad literbox med tex Cesares Dolcetto eller någon rosé man tänker dricka närmaste tiden? Jag är kluven…


 5. Nu måste vi vara lite elaka och sammanfatta ovanstående åsikter med ”Not In My Back Yard”… dvs boxarna kan försvaras av miljöskäl och på sitt sätt är rationella, men de ska helst inte stå på just vårt bord. Nej, vi vill inte ha hårdsvavlade pappversioner av våra unga favoritviner!! Inte minst av samma anledning som vi inte gillar anonyma popcornflottiga biografkomplex. Kalla oss romantiska bakåtsträvare om ni vill , men det luktar kulturskymning helt enkelt – vinet degraderas till en ointressant produkt bland andra massmarknadsvaror. Snarare borde folk få tillgång till ett större urval av alla hyggliga billiga viner som görs av små producenter i Europa. Vinkultur behöver inte vara dyrt…

 6. Vinosapien Says:

  Låt oss lämna vinet och istället titta på CC från Atlanta.
  För många herrans år sedan fanns den att tillgå i 25-cl flaskor. Perfekt törstsläckare. Och dessutom klart drickbar. Ersattes efterhand av 33-cl aluminiumburk. Det var inga problem att kunna särskilja en cola från flaska och burk. Gör gärna jämförelsen mellan en kall god Hof på flaska kontra burk. Men det värsta är att colan numera kommer på Pet. Fullknôkad med kolsyra för att hålla längre i öppnad form.
  25-cl -> 33-cl -> 50-cl. Ja ni ser vart vi är på väg.

  Det värsta med ovanstående scenarie är att glasflaskan är BORTA!! Vill vi ha det likadant med vinflaskan??? Knappast.
  VVBiB (Våga Vägra BiB)

 7. anders wennerstrand Says:

  Jag tror nog att jag skulle kunna tänka mig Pios Dolcetto på ickeflaska. OM jag fick den nytappad, men inte högsvavlad och hårdfiltrerad. Alltså, om min slutprodukt inte påverkas det minsta står jag nog ut med att servera ur karaff, särskilt om det påtagligt reducerade transportbehovet skulle kapa några tior på priset. I väntan på den oundvikliga utvecklingen: Mognare design. Men jag känner mig osåker på var dagens lådförpackningar står, eftersom jag i praktiken aldrig är intresserad av innehållet som det ser ut i dag. Mer förpackningsfakta var ett av skälen till att dra igång den här tråden.

  På en perfekt lådmarknad – inte för att den ens skymtas vid horisonten än – skulle nog tillgången till småproducenternas billiga men personliga vin underlättas.

  Colaparallellen haltar ju lite i och med att det inte finns tre procent på toppen som behöver en viss förpackning för att nå drickbar mognad. Och extra kolsyra för hållbarheten när kärlet blir större faller under rubriken Inte Samma Produkt Längre, som vi är överens om inte är en önskvärd väg.

  Men det är ont om enkla svar här. Tack för all input.


 8. Det största problemet, från den praktiske och osentimentale vindrickarens perspektiv, är kanske fortfarande svavlet. Hittlills ett oundvikligt ont när det gäller påse och kartong. Men det är kanske ett lämpligt straff för den som tycker att vin är värt 40 kr flaskan ;-)

 9. Vinosapien Says:

  Det jag syftade med cola-svängen är att jag är oroad att vinflaskan går samma öde till mötes som cola-flaskan. Borta…Väck…

  Kommer ni ihåg härtappade Bordeaux’er?? Borde kanske dyka upp i någon form av ny tappning. Men fortfarande på flaska naturligtvis.

 10. anders wennerstrand Says:

  Det man undrar är ju om toksvavling verkligen är nödvändigt för att vin ska kunna levereras i något annat än flaska, eller om det också är en effekt av att boxmarknaden ser ut som den har gjort hittills, med övervägande industriella budgetprodukter? Riktigt bra vin i låda, går det? – det är ju det som är kärnfrågan. Det vore spännande att höra några vinmakares synpunkter. Den som tycker att vin är värt 250 kronor flaskan, men inte nödvändigtvis vill ha glaset med på köpet, har förstås helt andra krav. Colman menar knappast att man ska dräpa varenda mikrob – och frukten på köpet – med chocksvavling i 97 procent av allt vin. Jag har verkligen ingen åstundan att bli bibbens banerförare, men jag tycker att frågan är intressant.

  Vinosapien, vad jag menade var att flaskan nog klarar sig, eftersom det alltid kommer att finnas en hel del vin som ska ligga några år på flaska även om (vilket heller aldrig kommer hända) resten av marknaden skulle välja andra förpackningar.

  Härtappad bordeaux skulle innebära en förpackningsfri resa från l’Aquitaine och borde följaktligen vara en miljömässig dröm. Men det kräver ju att Systembolaget hittar det där Bårdå i kartboken igen ;-)

 11. Frankofilen Says:

  Som F&V påpekar är ju problemet att plastpåse så vitt jag vet är en så olämplig förpackning för vin att ganska brutala stabiliseringsmetoder i form av svavling och filtrering krävs. Produkten blir alltså annorlunda. Men åter igen – spelar det någon roll för större delen av konsumenterna?

  Visst finns ett inslag av krasshet i det resonemanget, vin i påse förvandlas till en måltidsdryck vilken som helst i min mening. Har ingenting att göra med vinkultur, och går förstås emot så gott som alla mina principer och romantiska föreställningar. Och om man hårddrar det – varför transportera en massa vatten i onödan? Utveckla frystorkat vin som konsumenten själv får späda i hemmet. Kanske även tillsätta vodka och socker efter önskad smak. Eller som någon skrev i kommentarstråden på NY Times: drick svensk närproducerad vodka! Fyra fem snapsar gör en lika full som en flaska franskt vin och klimatpåverkan blir minimal. Kom igen, ni är väl med och tar ert ansvar? Tillsammans kan nog vi i denna tråd motsvara en tre-fyra hundra tusen bilar…. ;-)


 12. Ingen skulle väl våga tappa upp ett 250-kronorsvin i en förpackning som garanterar hållbarheten i fyra till sex månader. Det lär bli nagelbitande hos importören innan lagret är slutsålt. Förpackningen måste alltså ge längre hållbarhet ju dyrare produkten är.

  Hmm… det är kanske därför svenska importörer är så kassa på rosévin. Säsongen är max tio veckor lång och vinet ska vara av senaste årgång. Osålt lager är passé. Timing är allt…


 13. Hahaha Franko… frystorkat är framtiden! Skvätta och dutta med sprit och socker. Classy! Skrattar fortfarande hejdlöst…

 14. anders wennerstrand Says:

  ”Tydlig känsla av sydskaonsk terrrroarrrrrr… Ystads främsta päregårrrd, monopolet Le Clos des Pommes de Terrrrrre de Mon Pèrrrrrre, rymmer på sina 0,2 hektar rrrrrötter till skatter som är få förunnat att smaka…”


 15. Här har vi det: http://www.vinland.se/Produkter/Vinsatser/Vinsatser.htm

  ”Cantina har utvecklats till en av våra mest sålda vinsatser – det verkar som om vi har hittat precis rätt med en 5-dagars vinsats. Jo då, du läste rätt. Det tar inte mer än 5 dagar TOTALT att göra ditt eget vin med en Cantina. Allt finns med, tillsätt endast vatten så får du 21 liter vin, klart mindre än en vecka senare!”

  ”Montepulciano. Ett italienskt rött med karaktär av körsbär, mörka bär och tobak. Medelfylligt, intensivt rött. Drickes direkt men förbättras ytterligare något första månaden du lagrar det.”

  Ja det kan nog vara värt att vänta en månad på den där mognadsutvecklingen;-)

 16. anders wennerstrand Says:

  Bara att tappa på en rejäl flaska och slå i en riktig kork, så är fredagskvällen räddad ;-)

 17. Henrik Says:

  Jag har svårt att hålla mig allvarlig här, Frankofilen. Det är inte bra, inte alls bra när du är så här skrämmande rolig. Jag skrattar så jag gråter. Jag ser framför mig Kronstam och grabbarna uppfinna nya ord.
  Men, romantik är svårt. Sentimentalitet också.
  Frågan är om producenterna under the gun kan hitta något bättre än Bib? Det är ju ungefär som det här att människan snart löser klimatproblemen för att man måste. Jag är något för cynisk för att vara helt övertygad.
  Allvarligt talat så är ju härtappad inte så illa tänkt. Problemet är ju att mis en bouteille au domaine/chateau blivit en egen kvalitetsstämpel. Ingen ska kunna fischla med vinet, helt enkelt.
  Men för 90-97 % av marknaden (utom det där Bårdå som jag som uppfostrad av Systembolaget knappt vet vad det är) borde härtappat egentligen vara en bra lösning. Bib, tetra, whatever, är det härtappat borde hållbarheten bli något lägre och svavelhalten kunna hållas nere.
  Men, sedan kommer problemet att vara att mer än de tre-tio procent som är lagringskrävande/dugligt vill ha statusen som skulle komma av en flaska …

 18. Frankofilen Says:

  Fem dagar, eh? Jag säger så här – nästa gång ni får ett glas blint av mig så tänk brett… väldigt brett… ”Körsbär, mörka bär och tobak” låter ju som nåt ni borde gilla.

 19. anders wennerstrand Says:

  Brett? I femdagars Montepulciano? Låter mer som den dyrare lyxutgåvan som tar åtta dagar, där finns det nog som tillval. ;-)

  Okej, rätt nördigt…


 20. Ni har rätt, det är nog bäst att satsa på den allra dyraste vinsatsen. Hör bara här:

  ”Nebbiolo är druvan, Barolo är vinet. Kombinationen finns bara i Piedmont i norra Italien. Vinerna blir kraftigt fylliga med smak av krusbär, viol och inslag av lakrits. Bäst efter lagring, gärna några månader. Lufta länge innan du serverar.”

  Ok, då har vi en lagringsprognos. Frågan är bara hur länge man ska lufta innan det smakar gott.
  Rätt länge, va?

 21. anders wennerstrand Says:

  Krusbär?

 22. Niklas J Says:

  Krusbär is the shit!
  Förmodligen har de glömt rengöra ordentligt i dunken efter att ha satt en sats Pouilly-Fumé Didier Dageneau först!

 23. anders wennerstrand Says:

  Jäklar, en Dageneau – den måste ju ta minst två veckor…

 24. Niklas J Says:

  Jepp, dessutom krävs en specialdunk som är målad i ekfärg på insidan – allt för bästa smak!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: