2006 Gilles Robin Cuvée Albéric Bouvet

Déjà vu! Är inte detta vår tids allra vanligaste berättelse om nya stjärnor på vinhimlen? Familjen har odlat vin sedan Hedenhös, men alltid sålt i bulk till lokala storbonden eller kooperativet. Den ambitiösa sonen, i undantagsfall dottern, rycker i kopplet och ser grandios potential i den gamla familjeterroiren. Patriarken går bort, sonen skurar i källaren, skär ned skördeuttaget till en fjärdedel, slutar att ta med sten och ogräs i jäskaret, och presto! Världsklass.

Med lite skohorn får man in Gilles Robin i det manuset också. Sedan 1996, när kooperativkontraktet löpte ut, gör han konsekvent en av marknadens bästa Crozes lite söder om Hermitageberget. Och har den goda smaken att döpa cuvén efter farfar – det fick väl räcka med uppror när en 24-årig Gilles fick rodret i händerna.

Nollsexan med gamle Albéric på etiketten ger en rätt utslagen, härlig syrahdoft efter några timmar på karaff. Djup långt utöver vad apellationen antyder, och en egen charm trots det avskalat fläskfria uttrycket. Björnbärsfrukt dominerar i kärnan, med en kaffesky efter 15 månader på barriques och en metallisk ton. Lite kött, men varken bacon eller vitpeppar hittar jag trots mina fördomar.

Det är ordentligt syrligt i munnen. Lägg en duktig kärnbeska bredvid, och ös på med järn och jord, så förstår ni att Robin inte gör nybörjarviner eller smörar för dem som föredrar shiraz från Barossa. Mycket slankt, men verkligen inte asketiskt; vältrimmat, men med bra koncentration och en mineralisk ryggrad som jag verkligen gillar. Kanske är det fortfarande lite mycket kaffe ovanpå frukten och jag tror att Albéric känns mer harmonisk om något år.

Men det är gott till, och efter, maten redan i dag. Och detta utan en minut i Graillotköer – bara att gå och beställa.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “2006 Gilles Robin Cuvée Albéric Bouvet”

 1. Niklas J Says:

  Kul att läsa då detta är en outforskad producent för mig! Ska definitivt testas!

 2. anders Says:

  Väl värt det, om man gillar seniga, no-nonense syrahviner med järnstång i. Skriv när du har smakat!

  Mer Robin-läsning hos Finare Vinare.

 3. Frankofilen Says:

  Låter gott, Anders – och utifrån din avslutning antar jag att du tyckte den var på åtminstone samma nivå som den 2006 Graillot vi drack tidigare på kvällen?

 4. anders Says:

  Definitivt, ja. De är i lite olika faser just nu, känns det som, med Graillot åt det öppnare hållet. Albéric Bouvet har ett slankare uttryck, tufft men inte ogästvänligt, som tilltalar mig med sin kompromisslöshet. Svårt att välja…

  Kul för övrigt att man kan åstadkomma ett vin med slankt och kompromisslöst som främsta attribut och ändå tydlig fatkaraktär.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: