2007 Vietti Moscato d’Asti Cascinetta

Men är inte detta den mest bedårande sommarsöta etikett ni har sett? Lika delar Idas sommarvisa, italiensk renässansbasilika och kurbitsmålning på brudkista. Och vinet är inte mindre älskvärt.

Moscato ska drickas ungt och kallt, och inte lastas av några överdrivna pretentioner. Kanske världens bästa jordgubbsvin, i konkurrens med klasskompisen Brachetto d’Acqui. Och när du känner att du vill klunka i dig som i en solig Coca Cola-reklamsnutt, knock yourself out – 5,5 procent förstör ingen morgondag. Att Vietti kan göra vin vet vi ju, inte minst är ambitiösa barberan från La Crena strålande.

Medge att det är roligt att öppna mousserande med korkskruv och se korken förvandlas till spöket Laban. Sedan är det päron och fläder för hela pengen, rena godiset. Glass smakar det också. Ovanpå svävar en rosensky och den där myskiga kryddigheten som bättre moscato tar så väl vara på. Ingen kan undra över hur druvan fått namnet när man dricker det här.

Det finns många skäl att önska att man vore Hugh Johnson. Ett är att kunna använda ordet delightful när man beskriver ett sådant här vin. Smaken är egentligen en kopia av doften, och mycket söt, men absolut tillräckligt fräsch för att vara briljant efterrättssällskap. Skapligt nyanserat ändå, i sammanhanget, med en aning citron och lime. Sommaren har egentligen aldrig känts hotad sedan 2005 Terra Montosa dök upp, men nu ska den vara kassaskåpssäker.

//anders

PS: Nu far jag till Slovenien ett tag, om någon undrar varför det står still här. Eller dyker upp poster om väldigt konstiga viner.

Annons
Explore posts in the same categories: vin

8 kommentarer på “2007 Vietti Moscato d’Asti Cascinetta”

  1. Dr M Says:

    Oh, Slovenien, minsann! Det är inte utan att avundsjukan tittar fram, till och med när solen skiner över England’s green and pleasant land. Vi var över till Slovenien när jag var i nordöstra Italien för fyra år sedan, och det gav mersmak. Vi åt och drack gott, men framför allt är det ett sagolikt vackert landskap. Med reservation för att jag har väldigt mycket kvar att se vill jag ändå utnämna Slovenien som stark kandidat till titeln Europas vackraste land. Passa på att se något av grottsystemen om du kan!

    Och visst låter detta som ett riktigt sommarvin! Marknaden mitt i Cambridge doftade jordgubbar lång väg igår, och kan jag lokalisera en sådan här flaska kanske jag till och med kan övertyga min annars vinmotspänstiga flickvän.

  2. Arvid Says:

    Spännande med Slovenien. Där finns ju mycket kul att dricka.

    Du får gärna berätta mer senare. Jag är sugen på en resa till Slovenien i slutet på sommaren, men letar fortfarande optimal resa.

  3. Niklas J Says:

    Nu är du säkerligen fullt medveten om vem Marijan Simčič är och dennes viner! Men ett tips om du besöker denna producent; de gör en Chardonnay Reserve i extremt begränsad upplaga – måste helt enkelt provas för det är Chardonnay när det är som bäst. Många stora Bourgogner som skakar bredvid denna!

    Ha en bra resa!


  4. Hej Anders hoppas du har det trevligt i Slovenien, äter å dricker gott antar jag.
    Jag blev så inspirerad av din blogg att jag har lagt upp en egen, (dock med malt baserade drycker) kolla gärna in om du känner för det.

    Det kommer komma lite tips på bra öl och cider som jag provar och vissa kommer så klart finnas på bolaget.

    mvh Fredrik Johansen

    http://www.humleochmalt.blogspott.com

  5. Fredrik Johansen Says:

    Hej igen i all hastighet stavade jag så klart fel, http://www.humleochmalt.blogspot.com skall det vara så det så. ;-) /Fredrik

  6. Johnny Says:

    Måste bara skriva att jag håller med om att etiketten ”rockar”. Bland det snyggaste jag sett.

  7. anders Says:

    Agreed. Älskar när någon gör sin egen, udda grej och lyckas. Det är ju inte uppenbart att en etikett med det här motivet ska funka, men någon har känsla. Ska man vara riktigt petig kunde de ha lagt lite mer krut på typografin, men jag är också lite typografinörd.


  8. […] renlärig bauhauskramare för att inte charmas av gräshoppan. Eller snigeln på Barolo Brunate och den här dalakurbitsen. Bland konstnärerna bakom Viettis flaskor finns namn som Pier Paolo Pasolini och 1996 ställdes […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: