2005 Domaine Le Sang Des Cailloux Cuvée Doucinello

Ja ni, den svenska vinbloggosfären… En outtömlig källa till upplevelser, en massgrav för goda föresatser. I ett majsläpp packat som en piñata med godis lyckades jag stå över Doucinello. Tills jag läste den här posten. Och den här. Och den här. Sluta. Jag ger mig.

Den hjärteknipande historien om hur de tre döttrarna Doucinello, Azalaïs och Fioreto turas om att ge namn åt cuvéen i strikt rotation har ni redan läst bakom länkarna. Fast man undrar över familjen Férigoules smak för kvinnonamn – vilken trio! Låter det inte som häxorna i Macbeth, ungefär? Ungt och mörkt åt det blå hållet är i alla fall vinet, och doften inte mindre ung och mörk.

Med ett minimum av luftning är det eldighet, klister och aromatiska fat med kaffe som ligger överst. Men under skiner en intensiv mörk frukt, lite likörtonad, som av nykrossade bär. Det är massivt, ungt och lite överväldigande. Lakrits och örter är det gott om, med sydeuropeisk pinjeskog och plorsbär.

Den här gången överträffar smaken doften. Mineraliskt och köttigt intar vinet munnen, men med en smidig munkänsla även om alkoholen är rätt offensiv. Sötfruktiga körsbär och plommon samsas med kött, lever och järn, med en extra hästsko att suga på i eftersmaken. Lite portvinsvibrationer får man ibland och faten – trots jäsning på betong och mindre än ett år på stora, använda fat, det vill säga nästan ingenting – är rätt påtagliga. Strukturen är strålande, och kärnbeskan påtaglig, tillräckligt för att motivera en varning för de känsliga. Däremot, om man ska jämföra lite, känns vinet inte alls så funkigt som Frankofilens flaska verkar ha varit, och F&V:s tobak hittar jag inte så mycket av; annars är vi rätt överens.

Det här flickebarnet bär på en enorm potential, men är ungt och bråkigt i riktig trotsålder. Det blir mörkaste kylskåpet över natten och handfast uppfostran i karaff dagen efter, innan vi grillar lammkotletter och gör sommarens första potatissallad med hallonvinaigrette. En del animaliska toner kryper fram ur vrårna, stall och annat härligt ofint. Samtidigt ger den rena frukten med sig lite och charmen klingar av, så det är ingen metod att rekommendera. Men trots att Doucinello bjuder motstånd är det ren njutning redan i dag. Och herregud så roligt det ska bli att plocka fram nästa flaska om, säg, tre år.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “2005 Domaine Le Sang Des Cailloux Cuvée Doucinello”

 1. Frankofilen Says:

  Vad kul att få läsa dina intryck! Precis vid uppkorkandet var vår flaska så funkig, ja rent av skitig, att jag för ett ögonblick påmindes om Potels 2005 M-S-D och började fundera på reduktiva processer. Men med luft blåste det värsta bort på några timmar till förmån för slagfältsbilden av droppande varmt blod, rostiga järnpikar, läder, jord och rök utöver köttet och gödselstacken. Håller helt med om att man skulle vilja köra den här i tidsmaskinen (medans man snyltar på sina Bousquetter….)

 2. anders Says:

  Mm, den tidsmaskinen har man önskat sig några gånger… Jag fick en funkfri flaska, mest sydfranska animalier och jord.

  Bosqueten tyckte jag var fulkomligt spelbar som den var, öven om den förstås kan bli bättre. Varsågod och njut.


 3. Vad ska vi säga om formuleringen: ”Trots att Doucinello bjuder motstånd är det ren njutning redan idag”. Det blir avprogrammeringsläger på vatten & bröd i Slovenien…

 4. anders Says:

  Hm… Sydfranska systrar i treårsrotation känns som en tämligen sund böjelse när somliga dreglar efter nakna, knubbiga småpojkar – med vingar! En närläsning av de senaste veckorna antyder att slovenskt bergsvatten kunde vara av godo för fler…


 5. Ok då, vi kan väl i alla fall snickra på en post om franskt källvatten…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: