2004 Wegeler Geheimrat ”J”
I dag vill vi ha våt sten och metalljoner till förrätt! En riktig mineralskalle tvekar inte att lägga pilgrimsmusslor och nypillat krabbkött på samma tallrik. Och så vin som någon har pumpat direkt ur Rheingaus skiffer med norska oljeriggar.
Blixtstekta färska musslor i en sjö av allt brunare smör bränns av med ett generöst duralexglas konjak – och där har du all sås du behöver till dina skaldjur. Det nötiga smöret tar upp havskaraktären från molluskerna och möter den brända konjaken strax utanför portarna till paradiset. Sila över tallriken och inventera förrådet av klyschor om enkelhet och skönhet.
Egentligen står väl chablis, champagne och några andra skaldjursvänner före i kön, men jag ville prova hur långt hovrådet J i 2004 års tappning har hunnit. Och jag tror på mineralmötet.
Redan första näsan signalerar klass och skicklighet, riktigt fin rieslingdoft med alla komponenter på rätt plats. Bra! Frukten har drag av mogen persika och lite tropisk efterrättssallad, och är utmärkt i sin precision och fokus. Ändå sval och stram, seriös och kompromisslös. Lite vita blommor svävar ovanpå – och så ett lass grus rakt ned i jäskaret. Mm.
Ung, torr, högklassig riesling är rolig: Den kan vara rätt fyllig, och ändå klämma in sig i en syrakorsett som kräver riktigt otidsenliga midjemått. Geheimrat J har en härlig rondör i munnen, och generös rieslingfrukt med utmogen och söt karaktär. Men syrorna håller obevekligen hela paketet på plats. Unga tyska äpplen som inte fanns i doften kommer krypande, och nu börjar man känns hur ung den här är. Och så den härligt mineraliska ryggraden genom alltihop.
Eftersmaken är riktigt lång, mättad och stilig med våt sten, grape och en aning ananas, och så en liten kryddkyss på väg ut genom dörren. Hög klass – och samtidigt förföriskt lättdrucket.
//anders
Explore posts in the same categories: vinEtiketter: Rheingau, Riesling, skaldjur, Tyskland
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
maj 29, 2008 den 17:05
Fin rapport från en hållplats på mognadsvägen! Är det någon som har tänkt tanken att geheimerådet J har en sentida dubbelgångare på regeringspassagen? Bara lite mer sideburns än musche, lite mer rockabilly än snagg…
maj 29, 2008 den 20:20
Ha! Nu kommer jag att stå och småfnissa nästa gång…
maj 29, 2008 den 20:56
F&V är observanta (som alltid) :-)
maj 29, 2008 den 20:57
… och vinet låter förstås synnerligen aptitretande-gott!
maj 29, 2008 den 21:25
Det där måste ha varit de sexigaste musslor jag har läst om i hela mitt liv! Sublimt!
maj 30, 2008 den 4:13
Tack! Musslor är rätt sexiga i sig, så jag försöker att inte hitta på för mycket med dem. Och varje gång vi försöker göra något nytt i pilgrimsmusselväg slutar det ändå alltid med att vi vi säger ”äh, varför?”
Fast jag fick kontrolläsa så att jag inte hade råkat få med någon snuskig dubbeltydighet av misstag…
maj 30, 2008 den 10:17
Hur kontrolläste du egentligen? …brunt smör…dur(al)ex…sås…mollusk
Blev just uppkallad till chefen som undrade vad jag egentligen läste på arbetstid ;-)
maj 30, 2008 den 11:46
…och då missade du ändå ”syrakorsett”, ”hela paketet”, ”kryddkyss”, ”rakt ner i jäskaret” och ”förförisk”. Jag får nog ta ett snack med din chef.
En kommission har tillsatts för att granska bloggens tidigare utgivning och omvandla tvivelaktig prosa till kvalitetssäkrad kanslisvenska, till fromma och båtnad för läsekretsens moraliska resning. Förlåt, moraliska bildning.
:)
maj 30, 2008 den 11:55
”Rakt ner i jäskaret” …. var inte det en dansk 70-talsfilm? Jag höll på att nämna ”en härlig rondör i munnen” men nu pep visst sökaren igen… chefen kallar.
maj 30, 2008 den 12:42
Ja, den var dejelig! De svömmer saa pent i druemosten. You dirty monkey, you…
oktober 27, 2008 den 11:56
Hej! jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig och undrar om du kan maila dina kontaktuppgifter till kinna punkt jonsson@stofair.se