2004 Wegeler Geheimrat ”J”

I dag vill vi ha våt sten och metalljoner till förrätt! En riktig mineralskalle tvekar inte att lägga pilgrimsmusslor och nypillat krabbkött på samma tallrik. Och så vin som någon har pumpat direkt ur Rheingaus skiffer med norska oljeriggar.

Blixtstekta färska musslor i en sjö av allt brunare smör bränns av med ett generöst duralexglas konjak – och där har du all sås du behöver till dina skaldjur. Det nötiga smöret tar upp havskaraktären från molluskerna och möter den brända konjaken strax utanför portarna till paradiset. Sila över tallriken och inventera förrådet av klyschor om enkelhet och skönhet.

Egentligen står väl chablis, champagne och några andra skaldjursvänner före i kön, men jag ville prova hur långt hovrådet J i 2004 års tappning har hunnit. Och jag tror på mineralmötet.

Redan första näsan signalerar klass och skicklighet, riktigt fin rieslingdoft med alla komponenter på rätt plats. Bra! Frukten har drag av mogen persika och lite tropisk efterrättssallad, och är utmärkt i sin precision och fokus. Ändå sval och stram, seriös och kompromisslös. Lite vita blommor svävar ovanpå – och så ett lass grus rakt ned i jäskaret. Mm.

Ung, torr, högklassig riesling är rolig: Den kan vara rätt fyllig, och ändå klämma in sig i en syrakorsett som kräver riktigt otidsenliga midjemått. Geheimrat J har en härlig rondör i munnen, och generös rieslingfrukt med utmogen och söt karaktär. Men syrorna håller obevekligen hela paketet på plats. Unga tyska äpplen som inte fanns i doften kommer krypande, och nu börjar man känns hur ung den här är. Och så den härligt mineraliska ryggraden genom alltihop.

Eftersmaken är riktigt lång, mättad och stilig med våt sten, grape och en aning ananas, och så en liten kryddkyss på väg ut genom dörren. Hög klass – och samtidigt förföriskt lättdrucket.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “2004 Wegeler Geheimrat ”J””


 1. Fin rapport från en hållplats på mognadsvägen! Är det någon som har tänkt tanken att geheimerådet J har en sentida dubbelgångare på regeringspassagen? Bara lite mer sideburns än musche, lite mer rockabilly än snagg…

 2. anders Says:

  Ha! Nu kommer jag att stå och småfnissa nästa gång…

 3. Vintresserad Says:

  F&V är observanta (som alltid) :-)

 4. Vintresserad Says:

  … och vinet låter förstås synnerligen aptitretande-gott!

 5. PaljettenQ Says:

  Det där måste ha varit de sexigaste musslor jag har läst om i hela mitt liv! Sublimt!

 6. anders Says:

  Tack! Musslor är rätt sexiga i sig, så jag försöker att inte hitta på för mycket med dem. Och varje gång vi försöker göra något nytt i pilgrimsmusselväg slutar det ändå alltid med att vi vi säger ”äh, varför?”

  Fast jag fick kontrolläsa så att jag inte hade råkat få med någon snuskig dubbeltydighet av misstag…

 7. Frankofilen Says:

  Hur kontrolläste du egentligen? …brunt smör…dur(al)ex…sås…mollusk
  Blev just uppkallad till chefen som undrade vad jag egentligen läste på arbetstid ;-)

 8. anders Says:

  …och då missade du ändå ”syrakorsett”, ”hela paketet”, ”kryddkyss”, ”rakt ner i jäskaret” och ”förförisk”. Jag får nog ta ett snack med din chef.

  En kommission har tillsatts för att granska bloggens tidigare utgivning och omvandla tvivelaktig prosa till kvalitetssäkrad kanslisvenska, till fromma och båtnad för läsekretsens moraliska resning. Förlåt, moraliska bildning.

  :)

 9. Frankofilen Says:

  ”Rakt ner i jäskaret” …. var inte det en dansk 70-talsfilm? Jag höll på att nämna ”en härlig rondör i munnen” men nu pep visst sökaren igen… chefen kallar.

 10. anders Says:

  Ja, den var dejelig! De svömmer saa pent i druemosten. You dirty monkey, you…

 11. kinna Says:

  Hej! jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig och undrar om du kan maila dina kontaktuppgifter till kinna punkt jonsson@stofair.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: