2005 Georg Breuer Nonnenberg

Ha! Korkskruvsångesten bortspelad innan den hunnit få på sig tofflorna. Now who’s your DADDY, sucka!

Den här gången borde den ha sett tecknen i skyn och höjt garden i tid: T-shirtpremiär i Rålis, rödingrea på Daglivs, min gamle tolkskoletovarisjtj doktor M på långväga besök, et voilà! så är årets mest efterlängtade riesling korklös. En tacksamhetens klunk går till Finare Vinare 2005 Breuer Nonnenbergsom i vanlig ordning took one for the team och pekade ut den som överraskande spelbar redan i januari.

Nonnenberg är den första av Georg Breuers vingårdspärlor från haussade 2005 jag öppnar, och utseendet är dagisungt: Gyllene med grönstick och gott om små pirriga bubblor. Doften är fortfarande en aning återhållen – men det är en doft att besjunga i ballader om man är lagd åt det hållet, och den växer under kvällen. Mättad och gyllenfruktig, redan oväntat långt kommen med mogna persikor och till och med en entydan om bensinmack. Och underbart nyansrik.

Det är kul hur Breuer kan lura en att skriva något så dumt som sval tropisk frukt i blocket. Paradoxen är på sin plats: Här finns tropiska drag av ananaskaramell och melon, men intrycket är svalt och fräscht, med citrus, ett nässelsnår och en tydlig kritton som balanserar. Och ugnsbakade äpplen, tillsammans med lite kryddigt bullbak och en gräddig vaniljton, vad blir det? Apfelstrudel, natürlich.

2005 Breuer Nonnenberg glasI munnen visar Nonnenberg upp sig som rent majestätisk, kraftfull och tät med en intensiv närvaro. Smaken öppnar med äppelkompott och är galet läcker, generös och rik med så yppig frukt att den nästan är atypisk för huset. Persika, ananas, grape, lime och ett lager vårblommor leder till en perfekt liten beska. Smaken är mognare i karaktären än jag väntade mig redan nu, och syrorna faktiskt en hårsmån lägre än väntat. Men det är rejält citrusfräscht, och mineraliteten går som en retad grävling direkt på tungroten och biter tills det krasar.

Breuers viner har en fantastisk renhet utan att bli asketiska. Nonnenberg utnyttjar det till att få vara ganska kramig utan att tappa balansen. Framtiden ser riktigt rolig ut, men de här flaskorna lever farligt från och med nu.

//anders

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “2005 Georg Breuer Nonnenberg”


 1. ”Så yppig frukt att den är nästan atypisk för huset”… känns riktigt bekant, på så vis påminner det en smula om Bründlmayers Alte Reben från Zöbinger Heiligenstein. Det gläder oss att vi inte ledde dig ner i galen tunna… men tänk bara när petroleumtonerna kommer… när de retade dieseldrivna grävlingarna anfaller… hur galet gott ska det inte bli då ?

 2. anders Says:

  ”…och ord ej kan beskriva…” Fast tar man till ord som dieseldrivna grävlingar, så kanske ändå.

  Den tunnan trivdes jag förträffligt i, tack så mycket. Lustigt nog stod jag och vägde en Zöbinger H från Bründlmayer i handen innan jag blev för nyfiken på Nonnenberg.

  Men det är väl helt enkelt 2005-frukten som ser ut så där, allt annat finns ju på plats också. Charmant.

 3. Dr. M Says:

  I sanning! Tack för en trevlig kväll och fantastiskt gott vin!

  Sval tropisk frukt, ja! Där sa du det. Även jag gjorde en mental notering om varma gula äpplen i inledningen, och ett rejält stänk citrus som jag uppskattar. Det ska bli spännande att få höra hur vinet utvecklar sig framöver.

  /Magnus

 4. anders Says:

  Väl bekomme, som svärföräldrarna säger. Kul att du tog dig hit. Och att du tycker lika mycket om citrusstänkt riesling som jag :)

  Tips om du (eller nån annan, då) gillar Breuers stil: Gå och beställ 2005 Terra Montosa, ett inte alltför långt steg ned från husets cruviner ett superår som 2005 och väl värt pengarna. Strålande bra, helt enkelt.


 5. […] just som våren äntligen behagar lätta på vinterns dok av blöt vadmal. En kär gammal vän bjuder på god mat och gott vin, och tipsar om att Sveriges antagligen bästa tebutik — In the mood for tea (ja, det […]


 6. […] integrerad, som i vissa varmare områden där man måste hälla i den efteråt. Solklar besvikelse med himmelska 2005 ringande i gommen. Dålig flaska? Låga halter TCA (svamp = källare = smygkork)? Trista lokala klimatbetingelser […]


 7. […] uppenbarade sig i och med att min gode vän A i sin utmärkta vinblogg Nettare e gioia refererade till mig som "doktor M". Jag är ju trots allt doktor (teknologie sådan i matematisk fysik), och M är en […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: