2005 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Spätlese Trocken

Ett av det gångna årets sista vita blev faktiskt också ett av de bästa. Christmann är en av de Pfalzegendomar som satsat på Grosses Gewächs-systemet. Dessutom låga skördeuttag, långa jästider, handskörd, the whole nine yards. Biodynamiker också, men den diskussionen kan vi ta en annan gång. Hur som helst nämns Christmann numera bland toppnamnen i Pfalz.

2005 A. Christmann GBDeras Gimmeldinger Biengarten antyder att 2005 års tyska manna föll rikligen även över Pfalz. Doften är ursnygg med klockren precision, persikosöt och generös med toner åt det tropiska hållet. Dessutom blommor som drar åt kaprifol, honung och faktiskt redan lite bensinmack. Pfalzisk riesling i sin prydno.

Vid två års ålder har vinet fortfarande lite sprits att fräscha upp tungan med. Den druviga smaken har inlagd persika, ananas, fruktsoda och något päronaktigt bredvid fräscha rieslingsyror som ger en perfekt balans där Pfalzviner kan bli en smula kväljande (har jag nämnt att jag gillar Rheingau?). Christmann lyckas förena koncentration och lätthet på ett uppseendeväckande sätt. Hurra! Och GB lär bara bli bättre, om jag lyckas låta bli den. Fan vet.

//anders

*

PS: Ni har väl läst medbloggarnas årsbästalistor för 2007? För mig som drog igång i höstas känns det inte som läge för någon regelrätt lista.

Men druckit vin har jag för all del gjort hela året, och skulle jag peka ut de tre största upplevelserna vore det La Spinettas Barbaresco Valeirano 2004 (på gården i somras), Pio Cesares Barolo 1999 (44 euro well spent till en långkokt kanin i Barolo) och La Nerthe 1990.

Kvar i minnet med hedervärt omnämnande: 2004 Château Kirwan, 1996 Billecart-Salmon NFB, 2000 Braida Bricco dell’Uccellone, 2004 La Spinetta Barbera d’Asti Bionzo, 1999 Mastroberardino Radici Taurasi Riserva, 1998 Château Duhart-Milon, 2004 Pégau Réserve, 2002 Sandrone Valmaggiore, 2001 Bründlmayer Zöbinger Heiligenstein, 2003 Juliusspital BT och 2002 Ridge Geyserville och Lytton Springs. Det finns så mycket vin och så lite tid. Men det finns hopp för 2008.

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “2005 A. Christmann Gimmeldinger Biengarten Spätlese Trocken”

 1. Frankofilen Says:

  Regelrätt lista eller ej, de där vinerna får det att vattnas i munnen. Och välkommen till stadiet av listångest, om du nu skulle ha den benägenheten. Trodde till exempel att någon stackars årgång av Mordorée La Reine de Bois Châteauneuf skulle orka sig in på listan?

  Ser fram mot att läsa din blogg under 2008.

 2. anders Says:

  Kanske snarare tvärtom: La Reine des Bois hade eventuellt haft en bättre chans på en riktig lista :) Kändes inte som om jag kunde rabbla upp hela den provningen. Nästa år ska jag sätta mig ned med den riktiga listångesten.

  Kan bli ett kul år, det här.


 3. Vi nickar glatt åt hela listan även om vi inte smakat allt. Vilka viner! Du föredrog Bionzo framför Gallina? Och Ridge Geyserville, det gör nästan ont att vi inte fick plats med den, det blev en uppenbarelse för oss först i 2007. Vi har inte kunnat förmå oss att dra korken ur La Reine de Bois ens för att testa, gör man inte bäst i att vänta till andra sidan 2010?

  Det är lätt att man hamnar med just en långkokt kanin i Barolo… och tänk att så bra vin kan vara så pass billigt på restaurangerna. En 1993 Barolo Paolo Conterno i salig åminnelse – till vrakpris på La Posta i Monforte…

  Vi tillönskar dig ett riktigt kul vinår!

 4. anders Says:

  Tack detsamma! Jo, hos Skogsdrottningen 2004 var det rätt och slätt ingen hemma – glöm bort flera år. Däremot var 2003 ganska tillgänglig i sin fruktiga stil, med det är svårt att bedöma vad som händer. Vad gäller barberorna: Jag hade faktiskt trott att Gallina skulle vinna systerkampen, men blev lite besviken på den enda flaska vi öppnat i år; hoppas på nästa. Och Geyserville -02 är helt slut nu, saligt i åminnelse som sagt.

  Man kan ju börja gråta när man tänker på vinlistorna i Piemonte. Tre, fyra middagar, så har man sparat in såväl Ryanairbiljetten till Bergamo som bilhyra och boende.

 5. Frankofilen Says:

  Anders,
  vill bara meddela att du har mail ;-)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: