2005 Georg Breuer Riesling Brut

Fingrarna spränger fortfarande av iskyla och sticken från tusen sinom tusen granbarr när vi fått årets träd på plats i vardagsrummet, tre hisslösa trappor ovan Kungsholmen. Men resten av oss är idel röda kinder och tindrande ögon, och det är klart som tusan att vi ska fira med Schprudelwasser. Nyfikenheten vinner och vi måste få reda på hur Breuerbubblorna från sanslösa 2005 smakar.2005 Breuer Riesling Brut

Ni som känner mig känner till min kärleksaffär med Rheingaumästarens ståliga och fjäskfria rieslingviner. Riesling Brut görs med champagnemetoden, och huset betonar på hemsidan vikten av lagring på jästfällningen. Det gäller i och för sig mest toppcuvéen Georg Breuer Brut, där hela pinotfamiljen från blanc via gris till noir blandas med en liten skvätt riesling och får minst tre år före dégorgement.

Moussen i Riesling Brut är ganska grov och lägger sig snabbt, men lämnar några små rännilar av fina pärlor efter sig. Doften avslöjar det jag hoppades på: Till skillnad från många mousserande viner är det här inte ett försök att härma champagne. I stället doftar det riesling, rätt och slätt. En del skiffer och lime, men framför allt en generös, mogen persikoparfym och gott om honung. När vi smakar är det som att dricka spätlese efter ett varv i Soda Streamern. Smaken är mycket persikofruktig med en aromatisk, söt karaktär, syrorna påtagliga och vinterfriska, och det som imponerar är intensiteten och längden. Det är inget snack om att 2005 är ett sällsynt bra år när både fruktmognaden och syrorna kan visa upp så mycket i samma glas. Ett par års lagring kan nog göra mycket nytta för harmonin.

Ändå är riktig stilla spätlese trots allt en bättre aperitif. Eftersom det kanske är världens bästa aperitif. Och riktig champagne är godare om man vill ha kolsyrat. Men roligt var det. Kanske ska man ändå sticka undan ett par stycken några år och se vad som händer.
//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “2005 Georg Breuer Riesling Brut”


  1. Tre hisslösa trappor är i alla fall bättre än fem. Men när granen väl står där är alla besvär glömda. Nu vill vi också prova Breuers Spätlese Soda. Det verkar inte vara julens allra hetaste produkt – elva flaskor dröjer sig kvar efter lördagens bärsärkagång på regeringsgatan. Vi ska absolut plocka upp en i mellandagarna. Tills dess får vi hålla tillgodo med champagne…

  2. anders Says:

    Hålla till godo med champagne? Det är synd om människorna :) Men det ska bli hemskt roligt att läsa vad ni tycker.

    Regeringsgatan i dag, ja. Där fick man för att man tagit det lugnt med julfixandet hittills. Quel bordel…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: