Glögg e gioia

Ja men äntligen ska man få sätta glögg! Det finns ett mycket litet antal sätt att överleva det svenska adventsregnet, och vi får väl anledning att återkomma till de andra, men det är svårt att rå på glöggen.

Tror du fortfarande att det är svårt att göra egen glögg? Bullshit. Nettare e gioia är din vän och bjuder på en gammal familjeklenod som jag har tweakat genom åren för att tillfredsställa min kryddkättja och svaghet för citrustoner. Klipp ur och klistra upp i julköket.Glöggkryddor

Fiffigt nog gör man ett brännvinsbaserat kryddextrakt, som blandas med vin till glögg när andan faller på. Tar ingen plats och kan sparas hur länge som helst.

Alltså: Börja med kryddor och brännvin. Till varje deciliter sprit behövs

 • 7-8 kanelstänger
 • 20 nejlikor
 • En bit färsk ingefära (typ tre fingrar stor; godare än torkad)
 • Två pomeransskal
 • En knapp tesked kardemumma

Krossa grovt i mortel (ingefäran är lättast att slanta som en morot), peta ned i smart behållare och häll på brännvin. Smidigast: 1,5-liters PET-flaska. Snyggast: Något annat. Ställ ett dygn, skaka då och då, sila av, krama ur kryddbråten (ta i – det är spriten du vill åt) och släng den. Din soppåse har aldrig luktat så gott.

Så. När du vill ha glögg värmer du nån dryg deciliter av extraktet tillsammans med antingen

1: en flaska rött, en kluven vaniljstång och de urskrapade fröna (ja, det är klart att det funkar med vaniljsocker) och socker efter smak. Jag föredrar lite rustika viner som gärna får ha solvarm karaktär med torkad frukt. Tänk Apulien: Salice Salentino eller Copertino är utmärkta.

eller

2: en flaska sött vitt, vanilj och gärna en bit apelsinskal. Muscat d’Alexandrie är det givna valet, men här finns det ju ingen hejd på vad man kan hitta på. Jag ska nog testa halvsöt gewurztraminer i år. Den som blir först att använda klassad sauternes måste lova att tala om hur det blev.

In bocca al lupo!

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Glögg e gioia”

 1. johan P Says:

  Låter mycket gott! Ska definitivt provas i jul men jag lovar inte att använda klassad sauternes.

 2. anders Says:

  Kul om du ger den en chans!

  Litet tillägg: Hellre några timmar mindre än ett helt dygn än att låta den dra för länge. Man kan få en lite trist surbeska om man glömmer bort den.

  Vad gäller draven är det egentligen pomeranserna som har en tendens att sno all vätska. Kan vara värt att krama ur bitarna med nypan.

 3. Berit (Anders mamma) Says:

  Kul att klenoder numera lever sitt eget liv!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: