2006 Braida Brachetto d’Acqui

Udda fåglar piggar alltid upp livet lite. Brachetto dricker åtminstone jag inte varje dag, eller, okej, det är första gången. Förutsättningar: Rött, lätt 2006 Brachettomousserande vin från Astitrakten, jäst på ståltank, med ynka 5,5 procent alkohol och resten av sockret kvar i flaskan. Brachetto är druvan bakom appellationen, som faktiskt är en DOCG. Känns som ekon från en tid när vinodlare måste se till att framställa allt som kunde tänkas behövas för husbehov. Vi tar chansen att dra ur korken – med korkskruv, inga champagnekorkar här inte – när vi har gjort mangosorbet till årets sannolikt sista jordgubbar, marinerade i portvin med tahitivaniljstång.

Strawberry, meet strawberry. Bredvid den dominerande doften finns två tydliga sidekicks: Passionsfrukt och bananyoghurt. Samt en gnutta fläder och blommor åt roshållet. Det känns oväntat med så udda dofter när de ändå är så få. Jag menar, bananyoghurt, kom igen… men tonen är supertydlig. Vinet är mycket sött i munnen, med bara lätt mousse, och vi är glada att vi tog det direkt ur kylen. Mer syra hade behövts för att göra det till riktigt uppfräschande sommardricka, men det funkar bra till en så lätt dessert som en sorbet. Riktigt bra, faktiskt.

Lättdrucket är inte ens halva förnamnet och flaskan försvinner blixtnabbt. Å andra sidan får man i sig mer alkohol av två bärs.

//anders

Explore posts in the same categories: mat, vin

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: