Primörchimär 2: Upplösningen

Ladies and gentlemen! The moment you’ve all been waiting for – dragningen i Det Stora Statliga Vinlotteriet! Vänligen stäng av mobiltelefonerna och inget prat i salongen. Varsågoda att hämta ut vinsterna, men glöm inte att ni måste betala för dem på vägen ut.

Hrrrmm. Alltså. Facit. Pontet-Canet: check. Cos: check. Kirwan: check. Montrose och Pichon Baron: på väg från Malmö, där de fortfarande finns i tämligen riklig mängd. Stolpe ut: Lagrange (kan jag väl leva med, men synd på ett bra pris) och Lynch-Bages (en favorit som jag är lite ledsen över att gå miste om).

Om andra entusiasters uppgifter stämmer levererades båda till beställare vars ordrar bör ha stämplats in efter min. Alltså, totalt sett är jag rätt nöjd och får dessutom lite pengar över till novembersläppet. Det är känslan av godtycklighet och brist på pålitlig kontroll som ger den dåliga smaken. I praktiken är den avgörande faktorn inte om jag ser till att vara i tid, utan hur sekundflink i fingrarna just min expedit är. Och i övrigt är systemet ogenomskinligt. Med ett monopol följer ett jätteansvar för att spelplanen inte lutar en millimeter åt något håll.

Många verkar dessutom ha kammat noll på vissa slott trots att flaskor fanns kvar i butikerna en bra bit in i förra veckan. Naturligtvis borde den som beställt dem 10.04 på måndagen ha rätt till dem. På måndagskvällen får man inventera i butikerna, stämma av mot ouppfyllda beställningar, och skicka till depån för omfördelning. Självklart. Eller?

Allt tal om dubbelbeställningar, lokal kreativitet med centrala direktiv och sena beställningar som fallit ut till hundra procent orkar jag inte ens gräva i. Att SB missbedömt intresset, överskattat Malmö och Göteborg och gjort en del konstiga kvoteringar verkar klart. Nästa år blir det kaffetermos och campingstol på Regeringsgatan, även om budgeten inte räcker nånvart i nollfemhysterin. Hellre en Lynch-Bages i handen än 360 i depån.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Primörchimär 2: Upplösningen”

 1. Frankofilen Says:

  Och det var väl en ypperlig sammanfattning och slutpunkt på det här spektaklet. Håller med om varenda ord. För egen del är jag mest sur över att inte ha fått några Léoville-Poyferré eller Smith Haut Lafitte när de kunde köpas helt okvoterat i Göteborg och Malmö i upp till fyra dagar efter min beställning. Vad hade hänt om man bett hemmabutiken beställa hem dem direkt från Hansa några dagar senare istället – hade man tillåtit det?
  Man kan väl bara hoppas att monopolet med byxorna på knäna efter det här gör en storsatsning på att försöka bredda sortimentet mot Bordeaux.

 2. Daniel Says:

  Mycket bra sammanfattning Anders, kan bara hålla med. Men Frankofilen, i Malmö var det i alla fall kvoterat antal flaskor som gällde efter måndagen också. Även om ej sålda flaskor borde skickats tillbaka till depån.

 3. Frankofilen Says:

  Tack för kompletterande info Daniel. Så flaskorna delades ut manuellt hela tiden i Malmö? Eller stod det personal och ”vaktade” så att man inte tog fler än kvoten? Här i Stockholm stod flaskorna uppställda som vanligt alt låg i lådor och det var bara att plocka på sig efter måndagen. Inte för att det fanns så mycket kvar att välja på… Nåja, nu är det inte långt kvar tills vi skall köa för Graillot ;-) Det känns tryggt.

 4. anders Says:

  Frankofilen: Som jag förstått det kan man be hemmabutiken om en vanlig internbeställning efter den Maniska Måndagen, som om de vore vilka flaskor som helst. Vilket det ju strängt taget är, som du påpekade för länge sen…

  Tyvärr har jag ingen som helst förhoppning om att SB vare sig känner var byxorna sitter eller har några tankar på att vrida på bordeauxkranen. Vi som bryr oss är väldigt engagerade, men tyvärr är vi nog inte fler än några tusen på det hela taget. Knappast skaror en monopolist behöver vika sig för.

  Daniel: Välkommen hit! Och tack för medhållet.

 5. Frankofilen Says:

  Att jag frågar är att jag vid tidigare släpp då flaskor varit slut i Stockholm fått höra att vinkällarbutikerna (i Malmö och GBG) inte skickar flaskor, åtminstone inte första veckan. Och, visst , då skulle Stockholmsefterfrågan i vissa fall tömma dessa butiker direkt och det ligger kanske lite politik i att upprätthålla utbudet även i andra städer. Finns vinet i depån är det en annan sak. Men det kanske är ändrat?

 6. anders Says:

  …alternativt har butikspersonal jag pratat med inte koll. Vilket är mer än tänkbart i ljuset av den senaste veckan.

  Frågan är ju om de har rätt att sätta en sådan spärr. Vad hindrar dem i så fall från att vägra internleverera första månaden? Första halvåret? Då faller definitivt SB:s gamla argumentering inför EU, som går ut på att allt är tillgängligt överallt tack vare att man kan beställa mellan butiker.

 7. Daniel Says:

  Nja det var ingen som vaktade, men enligt tjejen i vinkällaren kunde man inte slå in fler än de kvoterade mängderna i kassan. Visst kan man kringgå detta, men det visar ju iaf att det från högre håll inte var tänkt att man skulle få köpa fler flaskor. Fast å andra sidan är det SB vi talar om så hon kan ju ha fel :)
  Och Frankofilen, jag har hittat Smith Haut Lafite hos en tysk internethandlare för nästan samma pris som på SB, plus frakt då. Hör av dig på dejzan at yahoo punkt com för länk.

 8. Daniel Says:

  Ahrg, hittar inte sidan nu, ska leta vidare.

 9. Daniel Says:

  Ok, nu skäms jag, 3 poster i rad, mejla på om du vill ha länken.
  Tack för välkomnandet Anders.


 10. Vi beställde en kvartett Durfort-Vivens igår, från Göteborg. Enligt vår lokala kran finns en spärr i datasystemet som förhindrar automatisk beställning från andra regioner. Man är tvungen att göra en telefonbeställning, vilket går utmärkt efter en vecka. Men extra ovillliga / ovänliga / okunniga anställda kanske inte orkar göra sig det besväret. Genomsympatiske Hasse har i alla fall inga av ovannämnda egenskaper…

  Sms:et kom igår, sist i Sverige? Något har gått igenom, annat inte, står det inte helt oväntat…

  mvh,
  Finare & Vinare

 11. anders Says:

  Skönt att höra. Eftersom jag läser att ni redan har druckit upp de 4-5 lådor ni köade för, menar jag :)

  Expediten på Fleminggatan som ordnade Montrose och Pichon Baron åt mig från Malmö var om inte ovillig eller ovänlig så definitivt okunnig, och det funkade bevisligen. Men hon kanske fick hjälp när jag hade gått.

  Egentligen är det upprörande att de får låsa fast flaskor i butiker på det viset när efterfrågan finns i landet. Men nu behöver jag closure och ska inte gnälla mer på primörchimären på, säg, ett år.


 12. […] har tagit åt sig av vrålen efter förra årets djungelsläpp. Plockning och sammanställning av ordrarna i lugn och ro nån vecka efter onsdagskravallerna, bra. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: