Primörchimär

Stockholm, Lilla Nygatan, måndag morgon den 15 oktober. Kön utanför Systembolaget växer dramatiskt.

Nämligen från noll till en köande, när jag ställer mig där en kvart före det beramade sekundsläppet av tre år gamla ”primörer” från Bordeaux. När portarna hålls upp är vi kanske tio hoppfulla, varav åtminstone tre är mer intresserade av Rosita än Rieussec. Så för all del gick det geschwind att stämpla in beställningen, jämfört med om jag stått och knött längs Regeringsgatan, men nu återstår ju ändå Det Stora Statliga Vinlotteriet innan någon är säker på att få köpa någonting alls.

Frankofilen har egentligen sagt det som behöver sägas om det här spektaklet. Möjligen är min bild av årgången lite mer positiv, men det ändrar inget i resonemanget. Hur såg det ut på Regeringsgatan, förresten?

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: vin

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Primörchimär”

 1. Frankofilen Says:

  Årgången är nog helt ok, medelmåttig i Bordeaux betyder ju ändå goda viner om än med kanske lite gröna toner och vattniga mittpartier. Möjligheten att dricka dem innan man fyller 50 är snarare ett plus. Jag har köpt en del nollfyror tidigare och var så klart intresserad idag också. Själv lyckades jag med visst besvär infinna mig på ett bolag strax före tio. Min beställning var klar 10.02 vad nu det betyder, enl uppgifter på nätet fick folk trots det inte alla viner de ville ha. Själv har jag inte hört ett knyst från min butik – illavarslande?
  Har under dagen haft svår vinångest när man sett lagersaldot krympa och krympa för att nu vara noll för de flaskor jag helst ville ha – även om det finns flaskor kvar i Malmö och Göteborg för några viner (som vanligt, suck). Gissar att det är snustorrt i depån också så någon påfyllning är nog inte aktuellt. Rent ut sagt dålig service av bolaget att på sin hemisda inte uppge hur många flaskor som finns i depån – hur skall man veta om det mot förmodan finns något kvar?


 2. Anders, det låter som att du hade en bekväm måndagsmorgon. Beundransvärd is i magen!
  Lugn käre Frankofil, det som fanns i butikerna igår var EN femtedel, de andra fyra finns i varudepån. Och på passagen sa man att det kommer att ta några dagar. Det är ett par lappar ska räknas igenom… Fundera nu inte över att 30 000 munskänkar lämnade in lappen exakt kl. 10.00 i Ystad, Karlskrona, Falun, Älvsbyn och Kiruna! Tänk istället på alla taktiker som garderat med kryss och till slut inte hämtar ut allt man beställt.

  mvh,
  Finare & Vinare

 3. anders Says:

  God morgon alla så här dagen efter. Skakningarna i händerna börjar väl avta, men innan det där samtalet kommer känns det nog inte helt okej i magen. Nu är väl jag knappast den som jagade den lilla rännil av första cru som släpptes in i landet, fast lite surt var det ju att kassadatorn i Gamla Stan hängde sig så att de där 30 000 antagligen hann smita förbi… Det är svårt att inte svepas med på ett lite barnsligt sätt i hetsen. Å andra sidan verkar faktiskt det mesta på min lista finnas kvar i mindre kvantiteter, vilket borde innebära att beställningarna levereras.

  F&V, bekvämt var det verkligen. Men det blev mest så för att jag jobbar vid Slussen och inte kunde ta dagen ledig. Annars hade jag säkert stått där med er och kaffetermosen. Och sluppit vänta på så många besked.

  Mon cher francophile, det var inte meningen att gå i polemik när det gäller årgångens kvalitet där du har betydligt mer insikt än jag. Men jag märkte att jag verkade ha en lite ljusare bild än du gav uttryck för i inlägget jag länkade till (och därmed slapp skriva själv). På vissa håll tycker jag mig märka en gradvis uppvärdering när vinerna börjar sätta sig och bli tydligare att utvärdera, med bra koncentration och balans. Lite glad överraskning, liksom. Men jag försökte också välja rätt hårt för att slippa grönsakerna (och för att kassan helt enkelt har begränsningar – det märks rätt tydligt sådana här gånger).

  Tre gånger så höga priser nästa år? Fyra gånger?

 4. Frankofilen Says:

  Anders,
  se inte mitt svar ang årgången som polemik utan snarare som ett erkännande att jag spetsade till det lite i min post och valde ett något negativt laddat ord för maximal effekt. Men den ÄR ju medelmåttig, eller om man nu hellre vill säga normal, ordinär, ”klassisk” eller rent av gammaldags. En lysande eller ens riktigt bra årgång verkar alla vara överens om att det inte är hur som helst, och diskussionerna bland vinälskare ute i den riktiga världen som har många årgångar att välja på var faktiskt om man inte skulle lägga pengarna på annat, tex fylla på med relativt billiga 1996:or. *Längtansfull suck*.
  Hur som helst, det är ju helt klart en årgång att köpa för oss med begränsad ekonomi även om man bortser från planekonomins påtvingade ”köp-nu-eller-aldrig-och-glöm-inte-att-du skall-vara-tacksam”-effekt. Jag tror många av vinerna kommer att skänka stor njutning, jag hittar ju till och med många försonande drag i den kyslagna regniga årgång 2002.

 5. anders Says:

  Tyvärr passar ju varken lysande eller ens riktigt bra, nej. Sällan har det blivit så tydligt hur man saknar möjligheten att kunna gå till specialiserade affärer och köpa äldre årgångar. Det blir många beslut att ta på mer eller mindre lösa grunder, för när man kommer på om fem år att Château X passar en perfekt har det inte gått att uppbringa på, tja, fem år.

  Efter allt prat om the last affordable vintage känns också valmöjligheterna än mindre den här gången.

  Snart har jag gnällt klart om det här. Kanske bara inte riktigt än.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: