Pinot noir – Homo sapiens: 1-0

Riktiga graveyard shifts den här veckan. 17.15 till 02.00, smaka på den – och försök hitta på ett mer effektivt sätt att helt omintetgöra en människas vinkonsumtion. Men i brist på praktik tar man till teori. Har ni sett den här lilla pärlan i informationsfloden?

Den korta versionen: Människa – mellan 20 000 och 25 000 gener. Pinot noir – 30 000 gener. Varav dubbelt så många som hos annan frukt sysslar med att skapa smakämnen 24/7.

Vatten på kvarnen alltså för alla som hittar många nyanser, komplexitet och stor variation i pinotviner. Med reservation för att inga andra druvor är kartlagda än, då. Men man undrar ju hur länge det dröjer innan genetiskt skräddarsydda druvor dyker upp. Så att köpstarka marknader slipper såna där tanniner och syror och annat otäckt. Hela storyn i längre ordalag finns hos Nature om någon till äventyrs har en inloggning.

//anders

Annons
Explore posts in the same categories: prat, vin

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Pinot noir – Homo sapiens: 1-0”

 1. Henrik Says:

  Hmm, vad hette det nu? ”I won’t drink any fucking merlot”, va?
  Fascinerande – 30 000 gener. Inte konstigt att man fastnar länge med näsan i glas och karaff, inte konstigt att man tänker flaskvariation, smygkork etc. Min respekt för vinbönder och oenologer ökade just en skvätt – tänk att tämja 30 000 gener och stoppa i en flaska. I sagan brukar det räcka med one genie in a bottle för att det ska bli ganska rörigt.

 2. anders Says:

  Fast amatörsörplare som jag hittar säkert bara uppåt 22 000 av dem…

  Det som också ökar är övertygelsen om att vi har mycket kvar att lära oss, tack och lov. Det perfekta vinet ligger långt borta.

 3. Harald Says:

  17-02? En riktig j-vla hundvakt. F ö är graviditet ett bra sätt att dricka mindre, och då avser jag inte den som bär på knodden :-).

 4. anders Says:

  Word…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: