2001 Cave de Tain l’Hermitage Hermitage
Bredvid Bionzon – se ovan – ställer vi ett mer traditionellt jämförelsevin. Cave de Tain l’Hermitage är ett jättekooperativ som producerar en fjärdedel av all Hermitage. Om jag minns rätt var de inblandade i en skandal med falsketiketterade viner härom året – blandade årgångar och appellationer slutade med böter för företaget och några månader i finkan för fuskande vinmakare. Vi blundar och hoppas att problemen inte fanns 2001…
Efter ett par timmars luftning börjar syrahdoften krypa fram. Mörka bär med viss koncentration, svarta vinbär, charktallrik och tapenade, plus lite peppar och lakrits. Rökigheten ökar med mer tid, liksom lakritsen, och en tydlig läderton uppstår. Rejäla syror funkar bra till den feta såsen och tanninerna är påtagliga på ett sätt som antyder att vi knep den lite väl tidigt. Gott och välgjort, men lite ofärdigt, och lite mer intensitet hade inte skadat. Och utan Bionzons upplevelsefaktor – kanske en lite orättvis parning.
//anders
Explore posts in the same categories: vinEtiketter: Cave de Tain l'Hermitage, Frankrike, Hermitage, Rhône, Syrah, vilt
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
oktober 5, 2007 den 19:43
Jag har verkligen ingen stor erfarenhet av det här kollektivet, men det jag har smakat har varit ganska enkelt och ospännande. Det finns betydligt bättre viner från mindre prestigefyllda appellationer i Norra Rhônedalen. Men visst, man får ju Hermitage på etiketten för en ganska billig peng.
oktober 6, 2007 den 6:57
God morgon frankofil. Ospännande är en rätt bra beskrivning, utan fel men heller inte med någon större charm. Som det riskerar att bli när hundratals odlare bidrar med frukten.
//anders